Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutya lebontotta az ajtót, miután gazdája három órára magára hagyta

Tara Jameson egy barátja esküvőjének főpróbáján vett részt, de mikor három óra múlva hazatért, egy hatalmas káosz fogadta newcastle-i othtonában. Kutyája, Bobbie gyakorlatilag szétbontotta a bejárati ajtót és a körülötte lévő falat. Ez volt a legrosszabb, amit eddig

 

Tara azért adta közre a beszédes előtte – utána képeket, hogy mindenki lássa, mit jelent valójában a szeparációs szorongás. A gazdi először dühöt érzett, hiszen közel 1,500 fontos (500,00 forint) kára keletkezett, de szerencsére a lány észben tartotta, hogy kutyája célja nem a károkozás volt. Megvan az oka, ha egy kutya ilyen viselkedést mutat, és sajnos Bobbie-nál is könnyedén megfejthető volt a háttér.

Tara, mielőtt elment, egy dobznyi játékot hagyott az ágyon Bobbie-nak, de kutyája hozzájuk sem ért. Az ajtót azonban szinte teljesen átrágta és karmaival bontotta szét, szőréből csöpögött az izzadság. Azonban a tulajdonos jól tudta: mindennek megvan a maga oka.

Tara összeköltözött édesanyjával, akinek volt egy saját kutyája. Bobbie nagyon ragaszkodott hozzá, de nem sokkal az összeköltözés után a kutyus meghalt. – Bobbie kemény időszakon van túl: nagyon hiányzik neki a másik kutyánk. Teljesen destruktív lett. Még viselkedés terapeutát is felfogadtam mellé – meséli Tara. – Bobbie szeparációs szorongással küzd azóta, pár óránként haza kell mennem, hogy ellenőrizzem, jól van-e. Ez volt eddig a legnagyobb pusztítása. Nagyon dühös voltam, mikor megláttam, mit tett, de annyira ki volt készülve, hogy észben kellett tartanom, min megy keresztül.

Az eset előtt Bobbie addig csak kisebb dolgokat rágott meg, de ez az eset is jól mutatja, hogy a szeparációs szorongás könnyedén eluralkodhat egy állaton és gyorsan súlyossá válhat. Tara kutyája ráadásul erős féltékenységet is érez, állandó zavaró tényezőt játszik a lány és vőlegénye között.

Az leválási pánikról bővebben

Ezt a viselkedési formát a kutya akkor „produkálja”, ha egyedül hagyják teljes magányában. Súlyossága eltérő lehet intenzitásban, és időtartamban, a halkan nyüszítek 10 perctől, az órákon át tartó ugatáson, romboláson keresztül egészen addig, hogy a kutya önmagában is képes kárt tenni, csakhogy kijusson a lakásból. Tünetei lehetnek a fent említett nyüszítés, indokolatlan ugatás, nyugtalan járkálás, rombolás, tárgyak megrongálása, ajtókaparás, vonítás, bevizelés, bepiszkítás (nem összekeverendő a még nem szobatiszta kutya ürítésével), súlyosabb esetben pánikroham szerű tünetekkel. 

Soha ne keverjük össze a szeparációs szorongás valódi okait más problémákkal, amik a háttérben húzódhatnak. A tünetek talán hasonlók, de az alábbi okokon sokkal könnyebben változtathatunk:

– lefárasztás hiánya

– a gazda figyelmének felkeltésére irányuló viselkedés

– a gazdi irányítása

– unalom

Ha a te kutyád is szeparációs szorongással küzd, és nem a fenti okok miatt vannak viselkedési problémái, kattints ide, és többet tudhatsz meg a stressz kezelés lehetőségeiről.

 

 

Még több cikk a szeparációs szorongás kapcsán:

Az új nyalimatrac lehet a megoldás kutyáink szeparációs szorongására

Mi a szeparációs stressz és mi nem az

Van-e kapcsolat a gazda emberek iránti érzései és a kutya szeparációs szorongása között?

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: metro

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...