Saját KB bal
Saját KB jobb

Megunta a puzzle játékot? Itt a megoldás!

Kutyák és gazdik körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a logikai, vagy más néven: puzzle játékok. Ezeknek a képességfejlesztő játékoknak a célja, hogy gondolkodásra, önálló problémamegoldásra tanítsák a kutyát, miközben gondoskodnak a mentális stimulációról és lehetőséget adnak az ösztönös viselkedések kiélésére.

Tények, tévhitek és tippek a foglalkoztató játékokkal kapcsolatban – 2. rész

A puzzle játékok különböző nehézségi szintekkel kaphatók, a kezdőknek való, egyszerűbb megoldási mechanizmusokat igénylő daraboktól az egészen bonyolult, összetett cselekvés sorral megoldható darabokig.

Természetesen, attól hogy a kutyánk meg tud oldani már egy adott szintű puzzle-t, még nem kell megválnunk a játéktól. Érdemes ezeket is, mint minden más játékot „rotálni” – azaz, eldugni pár hétre-hónapra, és újra elővenni. Így a kutyánk újra örömét leli majd benne.

Tény azonban, hogy egy idő után szintet kell lépni. Márpedig, a puzzle játékok, különösen a komolyabb nehézségűek, elég borsos árúak. Ráadásul, egy-egy szint között sokszor elég nagy az ugrás, ami nehézséget okozhat a kutyáknak.

Tanácsok a kutyafejtörők nagyasszonyától

Ezért megfontolandó, hogy a megunt, már pillanatok alatt megoldott fejtörőket feldobjuk valamivel, mielőtt rögtön újat vennénk. Erre pedig remek ötleteket találhatunk a kutyafejtörők nagyasszonyának, Nina Ottosossonnak az Instagram oldalán.

Nina szerint a már könnyen megoldható puzzle játékokat is izgamasabbá tehetjük egy kis ötletességgel. Újabb kihívást jelenthet a kutyánknak, ha a jól ismert játékot elrejtjük, és egy keresési feladattal kombináljuk. Itt a keresés maga is mentális tréning, a puzzle pedig a jutalom és a sikerélmény a végén.

„Helyezzük a puzzle-t különféle helyekre, helyiségekbe, például a kanapé alá, az ajtó mögé, vagy tegyünk rá egy takarót.” – javasolja Nina Ottosson.

Ha több jól ismert puzzle játékunk is van, akkor egyszerre is megoldathatjuk őket a kutyánkkal. Helyezzük egymás mellé őket, de úgy, hogy mindegyikbe csak pár jutalomfalatot teszünk. Így izgalmasabb a keresés, és az ismert terep mindjárt újjá válik.

Ha a kutyánk manccsal és orral egyaránt dolgozik, nehezíthetjük a feladatát, ha magasabbra tesszük a játékot. Így kénytelen lesz kifundálni, hogyan jusson hozzá a falatokhoz csak az orrát használva.

Te tudod? Jobb- vagy balmancsos a kutyám? Teszt!

Ahogy a tölthető játékok esetében, a puzzle játékok egy részével is működik a fagyasztásos technika. Tegyünk joghurtot, kutya májkrémet vagy valamilyen lágy, pürés jutalomfalatot a játékba, és fagyasszuk le. Így egészen hosszú ideig leköti majd a kutyánkat a már „unalomig ismert” puzzle is.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Nina Ottosson Instagram, Videó: YouTube. Kép: Photo by Viktorya Sergeeva 💙💛🫂: https://www.pexels.com/photo/a-close-up-shot-of-a-dog-s-face-9102180/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...