Saját KB bal
Saját KB jobb

A világ legyegyszerűbb kutyakeksz receptje

Ez a kutyakeksz nemcsak rendkívül egyszerű, hanem egészséges és finom is. Mi más kell, ha egy olyan kutyakeksz receptet keres az ember, ami miatt nem kell egész nap a konyhában állni? Ráadásul, éppen az augusztusban érő alma és áfonya kap benne főszerepet.

Ezek a gyümölcsök is akkor a legtisztábbak és a leginkább vitaminokkal telik, amikor szezonjuk van. Bár egész évben kaphatóak, mégis most érdemes őket vásárolni. A frissen, lehetőleg helyben szedett gyümölcsnél nincs jobb. Mivel ilyenkor a természet biztosítja az érésükhoz szükséges feltételeket, így kevesebb vegyszer kell a termesztésükhöz, ráadásul, a szezonális gyümölcsöket nem kell távoli országokból utaztatni, így az ökológiai lábnyomuk is kisebb.

Az áfonya és az alma egyébként tele vannak hasznos rostokkal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal. Ezek a nyers gyümölcsben találhatóak meg a legnagyobb koncentrációban, ezért a sütés közben pár falatot elejthetünk a lábunknál ácsingózó négylábúaknak.

A szuperegyszerű kutyakeksz nem tartalmaz tartósítószert, mesterséges adalékanyagokat, ízfokozókat – mindössze három, könnyen beszerezhető hozzávalóból áll. Ezek a következők:

gluténmentes zabpehely
áfonya
alma

Az elkészítés pedig, ahogy fentebb is írtuk, tényleg gyerekjáték. Az alma és az áfonya természetesen lédús, de lehetnek különbségek alma és alma, illetve áfonya és áfonya között. Ezért a mennyiségeket körülbelül adjuk meg, szükség esetén adjunk hozzá több zabpelyhet, esetleg egy kevés vizet.

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Mérjünk ki körülbelül egy csésze zabpelyhet, amit robotgépben daráljunk le, így egy kicsit durvább zabpehelylisztet kapunk.

Reszeljünk le egy almát kislyukú reszelőn, vagy ha van almareszelőnk, akkor az a legjobb. Nagyjából egy marék áfonyát nyomkodjunk szét egy villával, majd keverjük el az almapürével (az összes levével együtt).

A  gyümölcsökhöz adjunk először 1-2 ek. zabpehelylisztet, és keverjük el alaposan. Egy evőkanalanként folytassuk a zabpehelyliszt hozzáadását, és keverjük el mindig alaposan, amíg össze nem áll a massza. Ekkor a „tészta” elválik az edény falától, és formázható masszát kapunk.

Ezt nyújtsuk ki 3-5 mm vastagra, majd sütiszaggatóval vágjuk ki a kutyakeksz formákat.

A kekszeket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd süssük 20 percig. 15 percnél nézzünk rá, ha kell, forgassuk meg őket.

Az elkészült kekszeket szedjük ki egy rácsra, és – ez a legnehezebb rész – várjunk türelmesen, amíg kihűlnek.

Jó sütést, a kutyusoknak pedig jó étvágyat kívánunk hozzá!

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Puppy Jumble – YouTube; Kép: Photo by Yaroslav Shuraev: https://www.pexels.com/photo/woman-in-yellow-hat-feeding-her-dog-9632588/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...