Kutyával futni jó! – Amikor két láb, négy mancs egyszerre mozdul, amikor két szív együtt dobban

Városi kutyások, szevasztok! Először is, le a kalappal, szuperek vagytok, hogy aszfaltbetyárokként is nap mint nap kalandoztok a kutyáitokkal - séták, kávézók, parkok, futtatók - és megmutatjátok nekik, hogy a négyfalon túl is van élet! Ha egyetlen dolgot súghatunk, ami esetleg feltehetné a városi élet “i”-jére a pontot, az a közös futás lenne!

Nem, nem arra gondolunk, hogy szaladjatok neki az UB-nak, vagy a hétvégén fussatok fel a Kékesre (bár, ha jól esik… ), sokkal inkább esti, vagy hétvégi hobbi kocogásokra, ahol egy a lényeg: mindkettőtöknek örömet okozzon. Ha esetleg már egy ideje kacérkodtok ezzel a gondolattal, de nem tudtátok, hogy vágjatok bele, vagy olyan kétségek gyötörtek, mint: “Áh, az én kutyám tök pici, tuti nem bírná…”, “Biztos, egy csomó drága cucc kell hozzá…” , “Kinek van erre ideje…”, akkor Hajninak talán sikerül Titeket meggyőzni arról, hogy ez az egész sokkal egyszerűbb és szórakoztatóbb, mint gondolnátok!

“Ráadom a hámot, felhúzom a futócipőmet. Azt érzem amit Ő, Ő pedig azt amit én: futni együtt, magunk mögött hagyni a hétköznapokat, kikapcsolni, egészségesebbnek lenni, vagy egyszerűen csak kifutni a világból cél nélkül.” – Füzesi Hajnalka, hobbi futó, Musher Nagykövet, Hard Dog Race versenyző.

Hogy kezdtél neki a közös futásnak Iceyval? Mi volt a motivációd?

F.H.: “Iceyval mindig nagyokat sétáltunk, mert elég nagy energiaszinttel rendelkezik, így próbáltam kordában tartani. 2018 év elején hallottam a Hard Dog Race nevű akadályfutó versenyről, ahol a gazdinak a kutyájával kell, hogy teljesítse a távot. Ez rögtön felkeltette az érdeklődésemet és februárban elkezdtünk fokozatosan készülni az áprilisi HDR Base versenyre.”

musher

Milyen kezdeti nehézségekkel kellett szembenéznetek?

F.H.: “Kezdeti nehézség? Talán, hogy miben, milyen ruhában, milyen felszereléssel. Hiába sportoltam előtte, azért az egészen más, amikor kimész terepre (ha esik,ha fúj), nem mindegy, milyen ruha és, ami talán még fontosabb, hogy milyen cipő van rajtad. Mit viseljen a kutya, illetve hogy legyetek összekötve. Persze ehhez kell egy kis szerencse is, ahogy ráraktam Iceyra a hámot, magam elé kötöttem, ő rögtön húzott, így ilyen szempontból könnyű helyzetben voltam.”

Ezek alapján az első tapasztalatok alapján, milyen tanácsaid / tippjeid lennének azoknak, akik most szeretnének elkezdeni a kutyájukkal futni?

F.H.: “Akik most kacérkodnak a gondolattal, hogy elkezdjék a kutyával futást, mindenképp buzdítani tudom csak őket! Több sportot kipróbáltam Iceyval, de ebben találtam meg a tökéletes közös sportot, amit mindketten nagyon élvezünk. Hihetetlenül kikapcsol és egyben feltölt, szinte minden reggel így indul a napunk. A lényeg a fokozatosság! Mindig kicsivel több legyen a futás, majd séta, felváltva. Ha már megy az egybefüggő hosszabb futás, mindig kicsit lehet növelni a távot. A futásban az a jó, hogy elég gyorsan lehet fejlődni, főként az elején.”

musher

Merre, hol szoktatok futni? Vannak kifejezetten kutyás futásra alkalmas, szuper útvonalaitok?

F.H.: “A legfontosabb talán, hogy semmiképp nem javaslom a betonon futást, mert te megveszed magadnak a legszuperebb, párnázott aszfaltos futócipőt, viszont a kutyának hosszútávon gyilkolja az izületeit. Ellenben lehet futni velük erdőn, mezőn. Temérdek szuper instant futókör elérhető, többek között legalább 15 #kutyáskör, mind kutyával is remekül teljesíthető. Mi szerencsés helyzetben vagyunk, mert szinte a házból kilépve, már itt van az erdő és a dunapart, de havonta mindig elmegyünk messzebbi helyeket felfedezni.”

Hogyan érdemes megfelelő felszerelést választani a kutyás futáshoz? Egyáltalán milyen egy jó felszerelés?

F.H.: “Igen, a felszerelést mindenképpen meg kell említeni, mert a terep mellett a másik legfontosabb dolog, hogy mi van a kutyán, illetve rajtunk és mivel vagyunk összekötve. Vannak erre a sportra speciálisan kialakított felszerelések, mi a Musher termékeit használjuk kezdetektől fogva.”

musher

Miért fontos, hogy hámban, és ne nyakörvvel fussunk a kutyával?

F.H.: “Miért ne nyakörvben? Mert a kutya a húzóerejét a szegycsonton és mellkason keresztül adja át a hámnak, így biztosítva a vállak szabad mozgását, és nem korlátozza a légzést, mintha nyakörvben futna.

A beülő: beülős kialakítása miatt nem csúszik derékra, nem fordul el. Mivel mozgás közben a csípőtájékon marad, így a húzóerő nem a gerincet terheli. Plusz a kézben tartott pórázzal ellentétben, mindkét kéz szabad, nem zavarja a természetes futómozgást, a karok munkáját.

A gumis szár pedig a hirtelen rántásokat tompítja, ami megint csak az egyenletes futást biztosítja.”

musher

Sokan talán attól tartanak, hogy a kistestű kutyájukkal nem tudnak majd futni – el tudod esetleg oszlatni ezeket a kételyeket?

F.H.: “Lehet viccesnek, talán még lehetetlennek is tűnhet, hogy az ember kistermetű kutyával fut, de elképesztő motivált tud lenni, ilyen kis testben egy igazi futóbajnok. 3 éve edző útmutatása szerint futunk, a különböző futóedzéseket váltogatva. Icey mindet leköveti utánam, legyen szó intervallról, egy hosszabb regeneráló futásról, vagy akár egy versenyről. Mindig a legnagyobb lelkesedéssel topog az ajtóban, amikor meglátja a futófelszerelést a kezemben.”

Hogyan befolyásolta a közös futás a kapcsolatotokat Iceyval?

F.H: “A kapcsolatunknak is nagyon jót tett, sokat alakult Icey kézbentarthatósága, követi a hangutasításokat, irányváltásokat, tempót, stb. Amikor futunk, egymásra vagyunk utalva, hangolódva, legtöbbször csak Ő meg én és az erdő. Ő bízik bennem, én bízom benne. Egy teljesen más kötelék alakult ki azóta köztünk…”

 

Ha kedvet kaptatok a közös futáshoz, nézzetek körül a Musher webshopjában, és kérdezzetek tőlük bátran! Az Ügyfélszolgálatuk messze földön híresen segítőkész!

 

támogatott tartalom

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...