Saját KB bal
Saját KB jobb

Jobb- vagy balmancsos a kutyám? – Teszt!

Létezik "domináns oldal" a kutyák esetében is?

Azt, hogy a jobb vagy a bal kezünket használjuk-e gyakrabban, mindannyian tudjuk. De vajon tudjuk-e, hogy a kutyánk melyik mancsát preferálja? Talán meglepő lehet, de a kutyák esetében is létezik domináns mancs.

Az emberek többsége jobbkezes. A népesség körülbelül 10%-át teszik ki csupán a balkezesek. Az egyes kezek kapcsolatban állnak az agyféltekékkel, a jobb kéz a bal agyféltekével, míg a bal a jobbal. Ez az úgynevezett lateralitás a kutyák esetében is megfigyelhető. Az ő agyukban is vannak bizonyos területek, melyek adott funkciókkal rendelkeznek, ugyanúgy, ahogy az embernél is. A lateralitás azonban nem annyira szélsőséges náluk: sokkal kiegyensúlyozottabb a jobb- és balmancsos kutyák eloszlása. Illetve nagyobb számban találtatunk ambidexter – azaz, mindkét oldalukat egyformán jól használó – kutyákat, mint embereket.

Az, hogy jobb- vagy balmancsos a kutyánk, elsősorban a tanítás során lehet fontos. Ugyanúgy, ahogy egy jobbkezesnek könnyebb a jobb kezével elsajátítani egy cselekvést, mint a ballal, egy kutya esetében is érdemes lehet a domináns manccsal kezdeni.

Hogyan állapíthatom meg, hogy a kutyám jobb- vagy balmancsos?

Többféle módszer is létezik a kutyák lateralitásának megállapítására. Ezek közül, eláruljuk, egyik sem fájdalmas – sőt! A többség némi jutalomfalattal is jár…

Az első teszt a „Kong-módszer„. A teszt során egy tölthető játékot adunk a kutyának, és figyeljük, melyik mancsát használja gyakrabban, hogy az elgurulni vágyó játékot egy helyben tartsa.

A második lépés a pacsizás. Ha a kutyánk tud pacsizni, kérjük tőle a trükköt és számoljuk, melyik mancsot adja gyakrabban először.

A videóban is látható módszer a ragacs-teszt, talán a legkevésbé kellemes a kutyák számára. Ennek a során egy post-itet ragasztunk kedvencünk orrára, ráadásul többször is, és szintén számoljuk, hogy jobb- vagy balmancsos akcióba kezd. Ehelyett próbáljuk ki inkább az elindulás megfigyelését. Azaz, számoljuk, hogy kutyánk hányszor indul meg a jobb, illetve a bal mellső lábával.

Kutatási célból úgy mérik a kutyák lateralitását, hogy egy-egy, minden szempontból azonos ételt tartalmazó tálat 45°-os szögben helyeznek a kutya jobb és bal oldalára. A kutya bármelyikhez hozzáférhet, ugyanannyi erőfeszítéssel. Természetesen itt is azt mérik, hogy melyik oldalt választja gyakrabban a kutya.

Hogy miért kutatják a kutyák „mancsosságát”?

Egyrészt azért, mert a kutyák esetében is megfigyelhető lateralitás vizsgálatával az emberekre is vonatkoztatható adatokat kaphatnak a kutatók. Azaz, melyik agyfélteke milyen funkciókkal bír, milyen viselkedésekkel van összefüggésben a mancs-preferencia, stb.

Ilyen vizsgálatok eredményeiből tudjuk például, hogy a jobb mancsukat előnyben részesítő kutyák ügyesebben teljesítenek a segítőkutya-képzésen. A további kutatások pedig lehet, hogy még több érdekes tényre derítenek fényt a kutyák személyisége és a domináns mancs használata között.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.akc.org/expert-advice/lifestyle/dog-right-or-left-pawed/; https://www.youtube.com/channel/UCHUdRxwubBy03s9SjXf4ECg; Kép: Photo by Sam Lion from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...