Lejátszási lista kutyáknak

Vissza a munkába, iskolába? Szórakoztasd kedvenced a kedvenc dalaitokkal amíg távol vagy

A szeptember beköszöntével visszatérünk a „szürke hétköznapokhoz”. A család humán tagjai közül a kisebbek iskolába, óvodába mennek, míg a felnőttek közül sokan hosszabb szünet után térnek vissza a munkahelyükre. Kutyáink pedig hirtelen egyedül találják magukat a lakásban. Míg pár ebnek ez bizonyára megkönnyebbülés, akik kevésbé viselik jól a váltást, azokat érdemes lehet fokozatosan szoktatni hozzá. Erre a célra is jól jöhet az egyik legnagyobb streaming szolgáltató lejátszási lista funkciója.

A tavalyi évben elindított szolgáltatás segítségével személyre – pontosabban, állatra – szabható lejátszási listát állíthatunk össze. A lista alapját a kedvenc zenéink adják. Ez azért jó, mert azokat a dalokat tartalmazza, amelyeket gyakran hallgatunk – tehát kedvencünk számára is ismerősek. Természetesen kutyánk habitusához, zajtűréséhez igazíthatjuk a válogatást. Érdemes arra törekedni, hogy nyugodtabb, lassabb ütemű dalok tegyék ki a lejátszási lista nagy részét.

Számos kutatás bizonyította, hogy a kutyák hallják és értik is a zenét. A különböző zenék pedig eltérő hatással vannak rájuk. A lassabb számoktól, a komolyzenétől megnyugszanak, ami csökkentheti az elválás okozta szorongást.

Arról se feledkezzünk meg, hogy a kutyáknak sokszor unalmas egész nap otthon ülni egyedül. A legújabb, a kutyák érzékelésével és megismerési folyamataival foglalkozó vizsgálatok pedig arra világítanak rá, hogy mind az öt érzékszervüket remekül használják. Unaloműzőnek tehát a zene, a kutya TV éppoly jó lehet, mint az interaktív játékok vagy az elrejtett jutalomfalatok.

Különösen akkor figyeljünk oda kedvencünk otthoni szórakoztatására, ha hosszabb idő után hagyjuk újra egyedül. Ha az elmúlt évben például otthonról dolgoztunk, és most térünk vissza a munkahely világába, akkor éles lehet a váltás nem csak nekünk, hanem kutyánknak is. Ha tehetjük, fokozatosan szoktassuk hozzá a távollétünkhöz, a kezdeti időszakban kérjünk meg valakit, hogy napközben ugorjon be hozzá, vigye el sétálni. Ezen felül pedig gondoskodjunk számára elfoglaltságról – interaktív játékok, rágcsák vagy akár lejátszási lista formájában.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.theverge.com/2020/1/15/21066116/spotify-pet-playlists-interests-cat-dog-bird-iguana-hamster-viral; Kép: Photo by Samson Katt from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...