Saját KB bal
Saját KB jobb
Hogyan hat a zene a kutyákra

Hogyan hat a zene a kutyákra?

Minden ember más érzéseket társít a különböző zenei stílusokhoz, és ez pontosan így működik a kutyáknál is. Szeretik, vagy csak elviselik a zenét? Milyen szerepet tölt be az életükben? Nézzünk néhány nagyon érdekes tényt ennek kapcsán!

Hogyan hat a zene a kutyákra?

A kutyák szeretik a zenét, az viszont nem mindegy, milyen műfaj kerül terítékre. A lassabb, egyszerűbb dallamok (például ez is) megnyugtatják a kutyák idegrendszerét, a tempósabb, több hangszert felvonultató zeneművek idegessé tehetik őket. Mindezt egy 2002-es kutatás eredményei is alátámasztják. Akkor menhelyi kutyák viselkedését, reakcióit vizsgálták, és megfigyelték, hogy a komolyzene hallatán észrevehetően nyugodtabbak voltak. A pop nem érdekelte őket különösebben, a heavy metal viszont ugatásra ösztökélte az ebeket.

A zene előnyei kutyád számára

A zene világszerte népszerű eszköz a szorongó négylábúak kezelésében, és hatásosnak bizonyul például olyan helyzetekben is, amikor külső zajok okoznak félelmet. Segíthet továbbá lenyugtatni a hiperaktív kutyákat. Minden a sikeres asszociáció függvénye; játssz kellemes, nyugtató dallamokat például etetés közben, mert akkor egy pozitív élménnyel társítja a zenét. Egy idő után megtörténik az összekapcsolás, és onnantól kezdve hasznos fegyverként vetheted be a zene nyugtató hatását, ha zavartnak, ingerültnek látod.

A klasszikus zenét egyébként szintén sikeresen alkalmazzák kiképzéseknél, segítve a kutyák figyelmének lekötését, ugyanakkor a betegségek vagy műtét után lábadozó ebek regenerálódásában is bevetették már.

 

Szerencsi Évi
(Kutyabarát.hu)

Kiemelt kép: Ilmicrofono Oggiono (Flickr)
Forrás: www.care.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...