Saját KB bal
Saját KB jobb

DIY – Szórakoztató és képességfejlesztő kutyajátékok – VIDEÓ

A ki-tudja-hányadik-hullámban ismét sokan kényszerülünk arra, hogy otthon maradjunk. És, bár egyre rutinosabbá válunk a kutyánk otthoni szórakoztatásában, valljuk be, nem árt pár új ötlet. Természetesen, az interneten rengeteg szórakoztató képességfejlesztő játék kapható. Érdemes is beszerezni ezekből párat, hiszen a kutyánk élete is ingerszegényebbé vált – nem találkozhat annyit más kutyákkal és emberekkel, nem megyünk új helyekre, stb.

Korábbi cikkeinkből ötleteket meríthetsz, hogyan küzdj meg a helyzettel, vagy inkább, hogyan hozd ki belőle a legjobbat!

Tippek a benti testedzésre Martha Stewarttól

Maradj otthon, maradj mozgásban!

Öt tipp kutyásoknak, kijárási korlátozás idejére – Digitális kutyasuli indul az otthonülő gazdiknak

Az alábbiakban olyan DIY ötleteket mutatunk be, amelyek segítségével az otthon is fellelhető tárgyakból szórakoztató képességfejlesztő játékokat varázsolhatsz – igazán egyszerűen.

A kellékek fellelhetők a legtöbb háztartásban vagy viszonylag olcsón beszerezhetők. Ha valamid nincs meg hozzá, akkor légy kreatív! Muffintepsi helyett használhatsz például tojástartót, teniszlabda helyett egy pár labdává feltekert zoknit stb.

Muffintepsi puzzle

Egy muffintepsi minden mélyedéseibe tegyél egy-egy jutalomfalatot. Tegyél egy teniszlabdát a jutalomfalatokat tartalmazó mélyedésekre, és mutasd meg a kutyádnak, hogyan juthat a falathoz. Lesz, aki manccsal, lesz aki orral próbálkozik – és olyanok is, akik az egész tepsit felborítják, és így jutnak a falathoz. Nincs rossz vagy jó megoldás, a lényeg, hogy fejlődik a problémamegoldó-képességük!

Műanyagpalack „kong”

Ez a kreatív ötlet talán az egyik legolcsóbb és legegyszerűbb módja a snack-labdák vagy kongok házi előállításának. Csak egy megfelelő méretű műanyag palackra lesz szükséged. Csavard le a tetejét és töltsd meg jutalomfalattal – majd hagyd, hogy a kutyád a palackot a földön gurítva hozzájusson a finomságokhoz.

Profi tipp: Miután megtöltötted a palackot falattal, csavard vissza a kupakot. Majd vágj egy lyukat a palack oldalán, hogy azon keresztül essenek ki a falatok. Ezzel feldobhatod a játékot, ha az első verzió már nagyon jól megy.

Papírtányér hajtogatós

Ha maradt pár papírtányér a legutóbbi buliból (időszámításunk előttről), akkor remek módja, hogy felhasználd őket, ha kis jutalomfalatos tasakokat hajtogatsz belőle. Hajts félbe egy papírtányért, tegyél a közepébe pár darab – lehetőleg erősebb szagú – jutalomfalatot. Majd hajtogasd úgy a tányért, hogy egy kis tasakot, borítékot hozz létre a falatokkal a belsejében. Nem kell origamiművésznek lenni a hozzá, a videóban jól látszik, mennyire egyszerű mutatvány ez.

Kartondoboz kincsesláda

A kiszállítós dobozok remek felhasználási módja, és tényleg semmi sem kell hozzá, csak pár jutalomfalat! Tedd a falatokat a dobozba, és hagyd, hogy a kutyád kijátssza belőle a csemegét. Először hagyd nyitva a dobozt, majd ha már jól megy, csukd össze a tetejét. Haladóknak: tegyél összegyűrt papírokat a dobozba, és így szórd be a falatokat.

Szimattakaró

Egy takarót vagy törölközőt helyezz a padlóra, majd gyűrd meg úgy, hogy a gyűrődésekbe el tudj rejteni pár falatot. A szimatszőnyeghez hasonlóan a kutyádnak a szaglására hagyatkozva kell megtalálnia a jutikat, ami rendkívül szórakoztató és képességfejlesztő számára.

Vagy akár készíthetsz szaglászószőnyeget házilag is!

Fontos: Soha ne hagyd a kutyádat felügyelet nélkül játszani, sem DIY, sem bolti játékokkal, mert nem tudhatod, mikor kezdi el „nem rendeltetésszerűen” használni, ami baleset- és sérülésveszélyes lehet!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Sarah Walsh tréner hivatalos YouTube csatornája; Kép: Photo by Samson Katt from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...