Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyabarát könyvajánló: Being a Dog

Alexandra Horowitz: Being a Dog (2016)

Milyen lehet kutyának lenni? Milyen lehet kutyaként élni? Mit érzékel a kutyánk az emberi világból és hogyan?

Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Alexandra Horowitz, a New York-i Barnard College professzora, a nagy sikerű Inside of a Dog című kötet szerzője (magyarul A kutya szerint a világ címen jelent meg). Évek óta kutatja a kutyák érzékelését és a környezetről (umwelt) alkotott képét. Kutatása és írói munkássága annak feltárására és bemutatására irányul, hogy milyen lehet kutyának lenni?

Második könyvét, a Being a Dog-ot teljes mértékben a kutyák szaglásának szenteli. Pontosabban, a kutyák és az emberek szaglásának, és ezáltal a világról alkotott képének összehasonlításán keresztül vezet minket közelebb ahhoz, hogy megértsük, hogyan látják kedvenceink máshogy a minket körülvevő környezetet.

Alexandra Horowitz: Being a Dog
Alexandra Horowitz: Being a Dog (kissé megkóstolt kiadás) – saját
Horowitz nem csak tudományos alapossággal vezet minket végig a kutyák orrán  – szó szerint, lépésről lépésre nyomon követve egy szagmolekula útját az orr hegyétől az agy szaglóközpontjáig; ő maga is kipróbálja, milyen kutyának lenni.

Bátran vállalja, hogy végigszaglássza a kutyái által érdekesnek tűnő szagokat. Mindezt a zsúfolt manhattani utcákon, reggeli kutyasétáltatás közben.

Részt vesz egy szaglást felmérő tesztben, ellátogat a speciális nyomkövető kutyák kiképzésére, és még sorolhatnánk a sok izgalmas kalandot, melyben részt vesz, hogy minden lehetséges irányból górcső alá vegye a kutyák orrát, a mi orrunkat és a kettő közti különbségeket. Annyit bátran elárulhatunk, hogy ez utóbbiból akad bőven! Ahogy azzal sem árulunk el nagy titkot, hogy a Being a Dog olvasása után egészen máshogy fogunk nézni kedvencünkre – és talán magunkra is. Szinte biztos, hogy több figyelmet szentelünk majd az orrunknak és talán több lehetőséget adunk majd kutyánknak arra, hogy az elsődleges érzékszervén keresztül fedezze fel a világot.

A Forbes magazin által az Év Tudományos Kötetének választott (2016) Being a Dog magyarul egyelőre még nem jelent meg. Angol nyelven elektronikus, nyomtatott és hangoskönyv változatban is megvásárolható.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: saját és Photo by Samson Katt from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...