Saját KB bal
Saját KB jobb

Ismét vonulnak a kutyások jogaiért Budapesten – II. Kutyás Critical Mass

A koronavírus-járvány miatt egy év kihagyással, idén másodszorra rendezik meg a Kutyás Critical Mass-t.
1992-ben, San Franciscóban tartottak először úgynevezett „critical mass-t”, akkor a kerékpárosok követeltek maguknak nagyobb láthatóságot az amerikai városban. Az azóta elterjedt CM mozgalomhoz évente 300 város csatlakozik, amelyekben egy adott napot jelölnek ki a vonulásra. Hazánkban ezek jellemzően a Föld Napja és az Európai Autómentes Nap.

 

A párhuzam egyértelmű a Kutyás Critical Mass esetében: a szervezők a rendezvény céljaként tűzték ki, hogy felhívják a városvezetés figyelmét Budapest négylábú polgárainak egyre növekvő számára. Illetve a kutyatartási kultúra változására.

„A kutyák mára családunk részei, társaink lettek. A megváltozott tartási körülményekhez pedig változtatni szeretnénk a szabályokon, hogy szabadabban, tilosban járás nélkül élhessük együtt a mindennapjainkat. Az első vonulás óta elértük, hogy mára szoros munkakapcsolat alakult ki Egyesületünk és a városvezetés között és elsőként, a Március 15-e térről lekerül a kutyával belépni tilos tábla, és integrált parkként fog működni. Ezt hamarosan további parkok fogják követni.” – áll az eddig elért eredményekről és a tervekről rendezvény kiírásában.

 

A Kutyás Critical Mass fővédnöke Dr. Csányi Vilmos etológus, aki étizedek óta tudományos és szépirodalmi munkáinak sorával formálja az emberek kutyákról alkotott képét és elkötelezett a kutyák családtag szerepe mellett. Csányi professzor olyannyira fontosnak érzi a rendezvény célkitűzéseit, hogy a fővédnökség elvállalása mellett legutóbbi könyvében egy egész fejezetet szentelt a Kutyás Critical Mass-nek.

 

A rendezvény célja a figyelem felhívása és a valós igény szemléletes megjelenítése, így a szervezők nagy számban számítanak a budapesti és Budapesten élő vagy hétköznapjaikat töltő kutyások és kutyák megjelenésére.
A ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület várja a résztvevőket a II. Kutyás Critical Mass közösségi média-eseménynél is, ahol további információk és az esemény pontos részletei is megtalálhatók.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://zoldeb.hu/rolunk/tevekenysegeink/mi-a-kutyas-critical-mass/; Képek: Photo by Misha Voguel from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...