Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Dan-Cristian Pădureț on Unsplash

572 ezer liter olaj ömlött a Csendes-óceánba

Dél-Kalifornia partvidékén óriási olajszennyezés történt, 572 ezer liter ömlött a Csendes-óceánba.

A dél-kaliforniai partvidéken, Huntington Beach területén hatalmas olajszőnyeg alakult ki vasárnap, amikor egy tengeralatti vezetékből olaj kezdett el szivárogni. A hatóságok munkatársai sokáig kutatták a brutális környezetszennyezéshez vezető olajszivárgás forrását, mire sikerült azonosítaniuk és lezárniuk a vezetéket. Azóta nagyjából az is biztossá vált, hogy egy hajó horgonya ütközött bele a vezetékbe és sértette fel.

Visszafordíthatatlan környezeti hatások

A hatalmas olajszőnyeg miatt a Los Angelestől délre található Huntington Beach település strandjait lezárták. A kiömlött olaj nemcsak a természetet károsítja, de az emberre is veszélyes lehet. A parton nem sokkal a szivárgás kezdete után már halak és madarak teteme volt látható, egyes források delfinek pusztulásáról is beszámoltak. A szennyezés tovább szivárgott a közeli lápos területekre is,a hol további pusztítást végez.

Mit okoz az olajszennyeződés?

Az olajszennyeződés borzalmas károkat okoz az élővilágban. A felszínen úszó olaj elzárja a napfényt, ezzel gátolja a vízi élőlények gázcseréjét, a vizek oxigénforgalmát. Lehetetlené teszi az élőlények légzését és fotoszintézisét. A halak kopoltyújára rakódva fulladást okoz. A madarak tollába ragadva súlyos bőrbetegséget és korlátozott mozgást vált ki, csökken a repülési képesség. Az olaj olyan toxinokat, mérgező vegyi anyagokat tartalmaz, melyek rengeteg betegséget válthatnak ki. Fejlődési rendellenesség, immunbetegség, szívbetegség de akár halál is bekövetkezhet a mérgezéstől.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet, xforest.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...