Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Hat állatfaj, akik simán felvonulhatnának az Ocean Pride-on

A Pride-hónap már hazánkban is elkezdődött, az esemény tiszteletére Európa és a világ több városában is kitűzték a szivárványos zászlót a városházákra.

Az LMBTQ jogokért küzdő közösség célja, hogy szabadon megélhessék sokrétű nemi identitásaikat és szexuális irányultságaikat. Számos támadás és kritika éri mind a felvonulást, mind a közösség tagjait. Egyesek szerint a melegség és minden egyéb szexuális irányultság, mely eltér a megszokottól, az egyszerűen természetellenes, nem normális.

Pedig ha tudnák, mi folyik az óceánok mélyén…

Ott, ahol minden úgy él és mozog, ahogy a „Jóisten” odateremtette. Most bemutatunk öt olyan óceánokban élő állatot, akiknek simán lehetne szervezni egy Ocean Pride-ot, annyira beleillenek az LMBTQ közösségbe. A különbség csak annyi, hogy az óceán mélyén ilyesmire nincs szükség, hiszen ott ilyenekkel nem foglalkoznak. Mindenki úgy van jól, ahogy van.

  1. A biszexuális csikóhal

A legtöbb tengeri csikóhal biszexuális. Szinte az összes kialakít kapcsolatokat férfi és női partnerrel is élete során. Sőt, tovább is mehetünk: a hímek hordják ki a tojásokat és szülik meg az utódokat. A biszexualitás egyébként inkább a trópusi fajokra jellemző, az Egyesült Királyság hűvösebb vizeiben élő két faj kivételt képeznek. Ennek nyilván a hideg víz az oka.

  1. A leszbikus albatrosz

Az albatroszok egyes telepein, például a hawaii Oahu-szigeten a fiókákat nevelő párok egyharmada nőstény. Egy hím „felhasználásával” esnek teherbe, a fiókákat pedig két nőstény gondozza és neveli. Ezek a párok nem csak egy párzási időszakra maradnak együtt, évről évre együtt nevelik fiókáikat. Elkötelezett partnerek és szülők.

  1. A tengeri csillag, aki nőstény is és hím is egyszerre

A tengeri csillagok hermafroditák. Mindegyikük nő és férfi is egyszerre. A gerinctelen fajoknál ez egyébként meglehetősen gyakori.

  1. Az ajakoshalfélék simán nemet változtatnak maguktól

Ezeknek a fura halaknak a nőstényei kis csoportokban élnek egy domináns férfival. Ha a hím meghal, vagy lelép, akkor a legdominánsabb nő megváltoztatja a nemét és ő lesz a domináns hím. Ez szekvenciális hermafroditizmusnak nevezik, mert a halak soha nem egyszerre férfiak és nők is, mint a „sima” hermafroditák, hanem egyikről a másikra váltakoznak.

  1. Melegbuli az orkáknál

A tinédzser orkák miután elég felnőttnek érzik magukat, hogy kirepüljenek, vagyis kiússzanak a családi fészekből, csapatokba verődnek és elindulnak a nagyvilágba. Igen ám, de ezek a tini-csapatok kizárólag fiatal hímekből állnak. A közös vadászaton és evéseken kívül bizony más örömforrást is találnak egymás társaságában ezek a fránya fiatalok, legalábbis a biológusok megfigyelései szerint.

És ez csak néhány példa a természet elképesztő sokszínűségéről. Így van ez jól, így van mindenki a helyén és így élnek ők egymás mellett szépen, békességben.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: greenpeace

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...