Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Andy Powell on Unsplash

Miért fontos a kutyák számára a játék?

A kutyák számára a játék nemcsak kedvelt időtöltés, hanem kimondottan hasznos és szükséges a szellemi és fizikai jóllétükhöz.

Amikor egy kutya jóllétéről beszélünk, elsősorban a megfelelő táplálást és ellátást majd a megfelelő fizikai és szellemi aktivitást szoktuk említeni. A játékról, a kutyák számára megfelelő játékokról kevesebb szó esik, pedig a játék szintén alapvetően fontos dolog a számukra. A kutya-gazdi játék nemcsak szórakoztató és kellemes időtöltés, de erősíti a kutya-gazdi kapcsolatot is.

Fiatalon és egészségesen tart

A játék fiatalon és egészségesen tart minket – ez pedig kutyáinkra is teljes mértékben igaz. A megfelelő játék kiváló testmozgást biztosít, mely növeli az általános erőnlétet, erősíti az immunrendszert, ezáltal hozzájárul egy hosszú egészséges élethez. A fizikai aktivitáson túl pedig kiválóan stimulálja mentálisan is kedvenceinket. Ez pedig segíthet megelőzni bizonyos viselkedési problémákat is.

A Bristoli Egyetemen több mint 4000 kutya részvételével végeztek egy tanulmányt kutyajáték témában. Az eredmények pedig azt mutatták, hogy a játék mennyiségének növekedése és a viselkedési problémák csökkenése között szoros összefüggés van. A szorongás és az agresszió a leggyakoribb viselkedési probléma, melynek csökkenésére a játék hatással volt.

Megfelelő játék kutyának és embernek

Nem minden gazdi számára egyszerű kiválasztani azokat a játékokat, melyek mindkét félnek szórakoztatók és hasznosak. Fontos figyelembe venni, hogy a kutya kiélhesse ösztöneit a játék során. Például egy vadászkutyával érdemes keresős, szaglászós játékot kipróbálni. Szinte mindegyik kutyával működhetnek a zsákmányszerzős aktivitások. Lényeg, hogy a kutya használja közben az agyát és fizikailag is igénybe legyen véve.

Ma már rengeteg kutyajáték közül lehet válogatni, gazdi legyen a talpán, aki elsőre ki tudja választani a legmegfelelőbbet. Minden esetben fontos a jó minőség és a tartósság. Legyen szó labdáról, frizbiről vagy bármilyen apport játékról, a kutya szájába veszi és óhatatlanul is rágja. Egy rossz minőségű műanyag játék gyorsan szétesik, a kis darabokat pedig a kutya lenyelheti. Ez viszont komoly problémát okozhat, akár bélelzáródás is lehet a vége. A gazdinak arra is kell figyelnie, hogy ne hagyja egyedül a kutyát játékával, mert a legtöbb kutyajáték nem arra van kitalálva, hogy kibírjon egy kiadós rágcsálást.

A játék csak akkor kerüljön elő, ha aktívan használjuk is. Szánj rá minden nap legalább 10-15 percet egy jó kis játékra kutyáddal. A szabadban, séta alatt pedig szinte folyamatosan játszhattok keresős és apportírozós játékokat.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: animalwellnessmagazine

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...