Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Sherise Van Dyk on Unsplash

Súlyos kutyamérgezés történt egy kutyás terepfutó versenyen

Három kutya vesztette életét egy kutyás terepfutó (canicross) versenyen március 12-én Dél-Franciaországban.

A Championnat de France 2023 canicross futam résztvevői és szervezői lesújtva és sokkolva állnak az eset előtt. A kutyás terepfutó versenyen súlyos kutyamérgezés történt, melyet elszórt, mérgezett húsgombócok okoztak. Összesen négy kutya lett rosszul, közülük három életét vesztette. A mérgezés súlyosságát jól mutatja, hogy a rosszulléttől számított mindössze 15 percen belül a kutyák már nem éltek. A negyedik kutya folyamatos kezelést kap, egyelőre az ő állapota stabil.

Az egész futamot törölték, mindenki a nyomokat kereste

A mérgezés vasárnap reggel történt a dél-franciaországi Vauvert városában, a rendezvény második és egyben utolsó napján. Az eset után a nap további futamait törölték, az önkéntesekből és tulajdonosokból álló csapatok pedig átfésülték a területet további nyomokért. A négy kutya az utolsó futamra készült, melynek győztesei kvalifikálhatták volna magukat az októberben, Németországban megrendezendő canicross világbajnokságra. A kutyák tehát az indulásra vártak és vélhetően egy ugyanazon a területen sétáltak vagy pihentek gazdáikkal.

A helyszínen természetesen jelen voltak állatorvosok is, akik már a mérgezés legelső tüneteitől kezdve próbálták megmenteni a kutyákat. Három kutya esetében azonban ez nem sikerült. Az eseményt szervező Kutyás Sportok és Szabadidő Szövetsége szerint nemcsak a gazdik, de a résztvevők és a szervezők is szinte sokkos állapotba kerültek. Soha ilyen nem történt még kutyás futóversenyen. A szövetség elnöke, Yvon Lasbleiz így nyilatkozott:

„Komoly trauma volt az állatorvosokból álló csapatunknak, akik segíteni próbáltak. Állatorvosaink az esetleges balesetek miatt vannak ott, ilyen esetekre készülnek. Az emberi kegyetlenséggel szemben azonban még ők is tehetetlenek…”

A rendőrség nyomoz

A város polgármestere azonnali hatállyal lezáratta a területet. Egy ilyen mérgezés nemcsak a kutyákra, de más állatokra, emberekre és kisgyermekekre is rendkívül veszélyes. A hatóságok teljes erőbedobással dolgoznak, még mindig vizsgálják a terepet és gyűjtik a bizonyítékokat. Franciaországban állatkínzás bűncselekménye miatt legfeljebb 2 év börtönbüntetés és 30 000 EUR pénzbüntetés szabható ki.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...