Saját KB bal
Saját KB jobb

Csipkebogyópor, az immunrendszer barátja

A csipkebogyó áldásos hatásait nem kell külön bemutatnunk. Megfázás esetén, a téli időszakban gyakran nyúlunk forrázatáért, de még a mesterséges C-vitamin készítményekben is találkozhatunk a kivonatával.

Ez nem véletlen, hiszen a C-vitamin egyik legjobb forrása a nálunk is honos cserje bogyója – amit ebben az időszakban sétáink, kirándulásaink során is gyűjthetünk. A csipkebogyó termésében számos olyan anyag van, ami segíti a C-vitamin felszívódását (ezt aknázzák ki a vitaminkészítményeket gyártók is), ezért ha tehetjük, fogyasszuk ilyen formában. Alternatívaként pedig a csipkebogyó szárított formájából készült por lehet jó megoldás. Ez talán könnyebben átmegy a kutyáknál is, akik a fanyar bogyó húsa (a szemeket mindig magozzuk ki!) nem mindig fogyasztják szívesen.

Mikor lehet szüksége a kutyáknak C-vitamin pótlására?

A kutyáknak nem kell folyamatosan C-vitamint szedniük, ugyanakkor gyulladásos betegségek, felfázás idején az állatorvos javasolhat kúrát. Emellett, ha kollagént adunk a kutyánknak, akkor is érdemes lehet C-vitamint pótolni, mivel ez szükséges a kollagén hasznosulásához. Ízületi gyulladás esetén a csipkebogyó képes csökkenti a gyulladást, ez által pedig a fájdalmat, így „duplán hasznos” lehet.

Aktívan sportoló kutyáknak is fontos lehet a fokozott C-vitamin bevitel. Egyrészt a fokozott fizikai megterhelés, másrészt a versenyekkel, edzéssel járó stressz miatt. A stressz a kutyák esetében is fokozott állapot, amelyre a szervezet készenléttel reagál, ami, ha hosszú távon fennáll, megterheli az immunrendszert. Ilyen esetben, különösen télen, szükség lehet vitamin és ásványi anyag pótlásra. Mivel a csipkebogyó por erős antioxidáns hatóanyagokat tartalmaz, ezért segíti az immunrendszert az oxidatív stressz elleni védelemben.

A C-vitamin és antioxidánsok mellett a csipkebogyó porban B-vitaminok, K-vitamin és magnézium is található. Ezért komplex, az egész szervezetet támogató hatású készítmény, amely támogathatja kutyánk felépülését, immunrendszerének védelmét és az eredményes ízületvédelmet.

A túlzott C-vitamin bevitel igénybe veszi a veséket, ezért konzultáljunk az állatorvosunkkal mielőtt csipkebogyó por kúrába kezdenénk. A fentiek nem minősülnek állatorvosi tanácsnak. 


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.dovepress.com/the-role-of-rose-hip-rosa-canina-l-powder-in-alleviating-arthritis-pai-peer-reviewed-fulltext-article-BTAT; Kép: Image by <a href=”https://pixabay.com/users/aixklusiv-8239922/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=3685273″>Aixklusiv</a> from <a href=”https://pixabay.com//?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=3685273″>Pixabay</a>

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...