Saját KB bal
Saját KB jobb

A génekre szabott táplálás jövője

A táplálkozás kutyáink esetében a táplálás, vitathatatlanul az egyik legfontosabb kérdés, amelyről egy felelős gazdinak döntést kell hoznia a kutyája egészségének érdekében. Ma már több táplálási irányzat létezik, melyek közül mindenki megtalálhatja azt a teljes értékű étrendet kínáló megoldást, amely megfelel az ő és kutyája igényeinek.

„Az vagy, amit megeszel” a gyakorlatban

Sokaknak már ez is sok lehet, hiszen kutyák generációi éltek remekül tápon, vagy az azt megelőző időkben ételmaradékokon, és mégis jól elvoltak. Igazából az elmondásokon kívül vajmi kevés bizonyíték van ezeknek a kutyáknak az egészségi állapotára. A mai napig nem végeztek olyan klinikai vizsgálatot, amely során az eltérő táplálási irányzatok hosszútávú hatásait vizsgálták volna.

Annyit azonban bátran állíthatunk, hogy rengeteget változott a kutyáink élete és a hozzájuk fűződő viszonyunk az elmúlt évtizedek alatt. Ennek következtében pedig egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk az egészségük és vitalitásuk megőrzésére.

Ennek egyik alapköve pedig a táplálás. A táplálkozás szerepe az egészségmegőrzésben nem újkeletű, az „az vagy, amit megeszel” szinte közhely. Holott, tény, hogy testünk a bevitt táplálékból építi fel önmagát, és a legújabb kutatások is arra engednek következtetni, hogy a táplálkozásnak és az életmódnak még a genetikánál is nagyobb szerepe van az egészség megőrzésében és a hosszú élet biztosításában.

A génjeikben van?

Az epigenetikai kutatások fényében már nem csak az öröklött génkészletünk függvényében beszélhetünk hajlamokról, de úgy sejtjük, hogy a táplálkozás, az életmód, a stressz és a környezeti hatások erősen befolyásolják, hogy egyes gének hogyan aktiválódnak. Nagyon leegyszerűsítve: nem csak az számít, hogy egy adott génnel születünk, hanem az is, hogy az életmódunk aktiválja-e a gén által örökített hajlamot. Azaz, például ha a kutyánk genetikailag hajlamos a csípőízületi diszpláziára, az nem biztos, hogy meg is jelenik. Az életmóddal sokat tehetünk azért, hogy ezt megakadályozzuk.

Ha megismerhetnénk egyedi génjeinket, akkor pedig célzottan tehetnénk az ellen, hogy egyes gének ne aktiválódjanak. Azaz, ha a kutyánk például hordozza a vastagbélrákra hajlamosító gént, az életmód faktorok kiküszöbölésével csökkenthetnénk a betegség kialakulásának esélyét.

Ez egyáltalán nem futurisztikus gondolat. A Humán Genom Projekt befejezése óta a kutatók már dolgoznak a Dog Genome Projecten. Az NHGRI (National Human Genome Research Institute) Dog Genome Project-je célul tűzte ki, hogy feltérképezze a kutyák genetikáját. Elsősorban a különböző fajták közötti eltéréseket vizsgálva próbálják megállapítani, hogy az egyes gének mely tulajdonságokért felelősek. Így meghatározhatják az egyes gének funkcióját például a rák és egyéb betegségek kialakulásában játszott szerepükben is.

A géntérkép ismeretében pedig elérhetővé válhatnak olyan lehetőségek, amelyek az emberek körében az elmúlt pár évben váltak elérhetővé. Például genetikai szűrések, melyek során az egyes öröklődő hajlamokat láthatjuk, vagy a methylgenetikus táplálás.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy egy DNS-vizsgálat illetve egyéb laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján személyre szabott táplálkozási és életmód tervet kapunk, mellyel csökkenthetjük a génjeinkbe kódolt betegségek megjelenését. Ez az eljárás használható például személyre szabott kemoterápia vagy gyógyszeres kezelés összeállítása során is, hiszen figyelembe veszi nem csak a betegség általános jellemzőit, hanem az egyén anyagcsere és genetikai sajátosságait is.

Addig is, érdemes megfontolnunk, hogy a génjeinkbe írt sorsunkat mi magunk is alakítjuk, és helyes életmód-döntésekkel hatásunk lehet arra, hogy meddig és milyen minőségben élünk mi és a kutyáink. Az ő esetükben ez ugyanúgy a mi felelősségünk, hiszen nem ők döntik el, mit és mennyit esznek, milyen levegőt szívnak, mennyi egészséges testmozgáshoz jutnak. Ezek a mi döntéseink, amelyekkel nap mint nap hatással vagyunk saját és kutyánk életminőségére és egészségére.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Dr. Karen Becker Shaw, Rodney Habib: Forever Dog; https://research.nhgri.nih.gov/dog_genome/; Kép: Photo by cottonbro from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...