Saját KB bal
Saját KB jobb
pitbull címke archívum

pitbull

Magyarországon 2010. szeptember 30-ától legálisan tartható és tenyészthető. Sok szaporított egyed is van, amivel teljesen tönkreteszik a fajtát, ezért fontos hogy törzskönyves, kétszer oltott és féregtelenített, szűrt kutyát vegyennek tenyésztőtől, hivatalos kennelből, ahol minden kutyát szűrnek, tenyészszemléznek és tudatosan tenyésztik a fajtát. Vagy családi kutyának, vagy sportkutyának, ez a fajta mindkettőnek tökéletes a pitbull.

Bemutatása

Kifejezetten kutyaviadalokon való részvételre tenyésztették ki az 1830-as években. A terrierek mozgékonyságát és harci kedvét ötvözték a buldogok fizikai erejével; az így létrejött fajta pedig egy végletekig elszánt, magas fájdalomküszöbű, ideális harci kutya lett. Fontos szempont volt a tenyésztéskor az emberek feltétlen szeretete, hiszen a harcoltatott kutyák szétválasztásakor nem fordulhatott elő, hogy emberre támadjanak.

A harcoltatás illegálissá tétele sem szakította meg a „game” vérvonalakat, sok helyen (Magyarországon is) a mai napig rendeznek kutyaviadalokat, bár a „pitbulltörvény” eltörlése óta sokkal népszerűbbek családi kutyaként.

Tulajdonságai

A fajta kiváló adottságait ma már inkább családi- és sportkutyaként használják ki, hiszen a fejlett vadászösztönből fakadó motiválhatóságuk, hatalmas mozgásigényük, intelligenciájuk és az embernek való megfelelni akarásuk ideális társsá teszik őket szinte bármilyen sport űzéséhez, legyen az akár súlyhúzás, obedience, dog dancing, agility, stb.

Kifejezetten igénylik a gazdával töltött minőségi időt, a fizikai és a szellemi megterhelést, nehezen viselik azonban a csak kerti tartást és a mozgásszegény életmódot. Kevés foglalkozás esetén könnyen viselkedési zavaraik lehetnek – temperamentumukból fakadóan főleg agresszió, de a szökés, rombolás sem ritka.

Ideális tartási körülmények mellett a pitbull a gazdával és családjával végtelenül jóindulatú és odaadó, a gyerekekkel, idősekkel óvatos és türelmes. Házőrzésre általában alkalmatlan, mert az embereket nem tekinti veszélyforrásnak, de ha a családját fenyegetik, az élete árán is megvédi őket.

forrás: wikipedia