Kano, az első pitbull rendőrkutya Kansas államban

Az USA több államában is tilos a tenyésztésük és tartásuk, ezért rendőrkutyáknak is igen ritkán alkalmazzák őket. Kansas államban most először állt szolgálatba egy amerikai pitbull terrier, és már túl is van az első drogfogásán.

A pitbull típusú kutyák talán a legfélreértettebbek a világon. Több fajta kutya tartozik ebbe a típusba, így az amerikai staffordshire terrier, az amerikai bulldog és staffordshire bull terrier is. A közös bennük az, hogy mindegyiküket Angliában tenyésztették eredetileg és kutyaviadalokhoz használták őket. 

Agresszióra tenyésztették őket

Nagy-Britanniában indult tenyésztésük, a bulldogokat keresztezték fehér angol terrierrel, vagy fekete-cser terrierrel így létrehoztak egy erős testfelépítésű kutyát, mely alkalmas volt harcra, véres sportokra, mint a bika-és medveviadal, amely nagy népszerűségnek örvendett az 1200-as években, Angliában.  Az 1800-as években aztán betiltották ezt a véres és kegyetlen sportot, ezután a kutyákat harcoltatták egymással illegális kutyaviadalokon.

Az Egyesült Államokban kabala lett belőle

Az USA-ban a pitbullok igazi családi kedvencek számítottak sokáig, gyerekeket bíztak rájuk és sokszor nanny-ként (bébiszitter) funkcionáltak. Az I. világháborúban pedig az Egyesült Államokat képviselő kutyafajta lett. A háború propaganda poszterein kutyák szimbolizálták a különböző országokat. Németország egy tacskó volt, Anglia egy bulldog, az Egyesült Államok pedig egy pitbull – tiszteletteljes, hűséges, bátor és elszánt. 

Első világháború propaganda plakát
Az AKC (Amerikai Kennel Klub) nem fogadja el a fajtát

Első világháborús szerepléséhez képest ma az AKC – mely a fajtatiszta kutyákat regisztrálja az USA-ban, nem fogadja el fajtatiszta kutyának az amerikai pitbull terriert, így ilyen fajtanév alatt nem törzskönyveznek kutyát. A staffordshire terriert viszont elismerik, sokak szerint ez tulajdonképpen ugyanaz a fajta, csak a nevét változtatták meg, hogy leválasszák végre a fajtát „sötét múltjáról”.

Kano szolgálatba lépett

A Stafford-i Rendőrkapitányság egyike azoknak a kivételeknek, ahol felismerték a pitbull rendkívüli képességeit és taníthatóságát. Kano munkába állását a FB oldalukon jelentették be és azt is elárulták, hogy nevét egy Mortal Kombat karakterről kapta. A pitbullt az is különlegessé teszi, hogy egyik szeme kék, másik pedig barna. Elsősorban kábítószer – marihuána, amfetaminok, kokain, heroin – keresésére képezték ki és már túl is van az első nagy fogásán, melyre vezetője és az egész egység borzasztóan büszke. Kiképzője szerint egészen fantasztikus képességei vannak a kutyának, terhelhető, munkabíró és megbízható.

amerikai pitbull terrier

Mindemellett Kano csodaszép is, szerencsét és sok fogást kívánunk neki szolgálati idejére!

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: kansas.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...