Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Harminc év után újra lehet tartani pitbullt Denverben

Colorado állam fővárosában, Denverben egy harminc éves szabályozást oldottak most fel, mely a pitbullok tartását tiltotta.

Denverben 1989-ben vezettek be egy törvényt, mely megtiltotta a pitbullok tartását és tenyésztését a városban. Az intézkedésre azért került sor, mert 5 év alatt több, pitbullok által elkövetett súlyos támadás történt. Összesen 20 alkalommal támadtak emberre, köztük egy 3 éves kislányra, aki belehalt sérüléseibe. A tragédia utána város vezetősége úgy döntött, hogy egy nagyon szigorú szabályozással egyszerűen betiltják a fajta jelenlétét, tartását. Ez a törvényi tiltás nem egyedülálló az Egyesült Államokban.

Egykor Amerika kedvenc kutyái voltak

Az 1800-as években a pitbullokat „The Nanny Dog”–nak, vagyis dajkakutyának nevezték.  A legtöbb család pitbullt akart gyereke mellett tudni, mert annyira megbízható fajtának tartották. Számos korabeli fotó tanúskodik róla, hogy házi kedvencként tartották őket, kifejezetten gyerekek mellett. Egykoron a pitbull a nemzet bébiszittere volt, mára számos államban és városban tilos tartani.  Pedig egy felmérés szerint a pitbull a golden retriever után a második legtoleránsabb kutya és az általános vélekedéssel ellentétben nem a pitbull harapása a legerősebb, hanem a német juhászkutyáké. Ez a csodálatos kutya azonban rossz kezek között, agresszióra nevelve fizikai adottságai miatt valóban veszélyes lehet.  Fontos megjegyezni azonban, hogy más fajták is okozhatnak komoly sérüléseket, ha harcra, támadásra kondicionálják őket. Megfelelő bánásmóddal azonban a pitbull az egyik legjobb társ és családi kutya lehet.

Újra visszatérhetnek

A tiltás feloldását egy szavazás előzte meg, melynek során a voksolók 64,5%-a döntött úgy, hogy a pitbull tartását újra engedélyezni kell.  Ezt azonban szigorú feltételekhez kötötték.  A gazdinak rendelkeznie kell megfelelő, korlátozott engedéllyel, mely 3 évre szól. Amennyiben ez idő alatt nem történik semmilyen veszélyeztetés a kutyával, újabb 3 évre megkapják az engedélyt. Maximum 2 pitbull tartható egy háztartásban és magasabb adót kell utánuk fizetni. Denver polgármestere, Michael Hancock nem támogatta a tiltás eltörlését, szerinte nem biztosított, hogy ezek a korlátozások meg fogják akadályozni az újabb támadásokat.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...