Saját KB bal
Saját KB jobb
A várkapu - fotó: TatyiandMe.blog.hu

Szigliget – A Balaton kutyabarát vára

Eddig négyszer jártunk Tatyival Szigligeten, és egyszer sem sikerült megnéznünk a híres szigligeti várat. Csak csendben jegyzem meg, hogy a váron kívül a Szigligeti fagyizó saját jogán is vonzza a turistákat. Önmagában a fagyiért sem botorság útra kelni… De mivel a kutyák számára ez még nem lenne elég élmény, ha már itt vagyunk, sétáljunk fel a várba!

szigliget
Kacsalesen - fotó: TatyiandMe.blog.hu

Szigliget várának meghódítása

A nyáron újra megnyitott Szigligeti vár hazánk egyik leglátogatottabb vára. Nem is csoda, hiszen a bájos Balaton-parti település fölé magasodó erősség olyan pazar panorámát nyújt, amelyet kár lenne kihagyni. A Tourinform iroda előtti parkolótól induljunk. Vessünk egy pillantást az Esterházy kastélyra, amely most alkotóházként működik. Az oldalsó kapun beleshetünk a páratlan arborétumot rejtő kastélyparkba, majd a bokrok között nyíló meredek lépcsők felé vegyük az irányt. Alternatívaként kövessük az autóutat, és lankásabb úton, festői balatoni házak között sétáljunk fel a fagyizóig.

szigliget
Az Esterházy kastély kapuja - fotó: TatyiandMe.blog.hu

Ha a lépcsők mellett döntünk, a lépcsősoron felkapaszkodva álljunk meg egy percre és forduljunk hátra. Itt pillanthatjuk meg először a Balaton kékeszöld víztükrét, ami szerintem sokunkban idéz kedves nyári élményeket, bár minden évszakban lenyűgöző.

Balról a világháborús katonatemető mellett haladunk el, majd az aszfaltos utat keresztezve már látszik is a kávézó és a fagyizó, és a vár irányába mutató táblák. A templom előtti téren megpihenhetünk a fák árnyékában, és ivóvizet is vételezhetünk a fali csapból, mielőtt elindulunk a meredek emelkedőn a vár irányába.

szigliget vár
A várkapu - fotó: TatyiandMe.blog.hu

Sosem lengett ormán a félholdas zászló – egy kis vártörténet

A pannonhalmi bencések kezdtek erősséget építeni az akkor még szigetként a Balaton vízétől körbevett vulkanikus kúpon, a mai várhegyen. 1260-ban elsőként a palotaszárny és a kettős torony készült el. Két évre rá IV. Béla király cserével megszerezte magának. Állítólag annyira megtetszett neki a palota – és gondolom a kilátás.

szigligeti vár
Erdők, mezők, termőföldek - fotó: TatyiandMe.blog.hu

A következő századokban gyakran cserélt gazdát, jelentősebb bővítésre és hadászati fejlesztésre azonban csak az 1500-as években került sor. A török előrenyomulása idején Szigliget is betagozódott a Balaton-felvidéki végvárrendszerbe, és egészen a török kiveréséig magyar kézen maradt. Ekkoriban épült az Óvár, ahonnan a magyar naszádosok szemmel tarthatták a Balatont, és szükség esetén csapást mérhettek a Somogyból felhajózó török csapatokra.

Bár a török nem foglalta el, Szigliget mégsem maradt épen az utókorra. Először villám csapott bele és felrobbantotta a toronyban őrzött puskaport, majd a Habsburg várrombolás pecsételte meg a sorsát.

Szigliget
Minden toronyból más panoráma fogad - fotó: TatyiandMe.blog.hu

Újra vár a balatoni vár!

A 750 éves szigligeti vár az elmúlt években megújult, és látnivalókkal is bővült. Betekintést nyerhetünk a várúr szobájába, ahol szemléletes példáját láthatjuk az akkori szennyvízkezelési technológiának. Olvashatunk a vár történetéről, a különböző funkciójú helyiségekben egy kicsit testközelbe kerülhet a régmúlt korok életmódja. A több szintes vár több útvonalon is bejárható, kalandozhatunk és barangolhatunk kedvünkre.

A legcsodálatosabb talán mégis a kilátás. Minden torony, minden ablak, minden letörés más és más gyönyörű panorámát tár elénk. A Balaton medencéi, a Balaton-felvidék tanúhegyei, a termőföldek, az erdők-mezők változatos színei elvarázsolnak. Nem túlzás azt állítani, hogy a Balaton-felvidék legteljesebb látképi élményét nyújtja a vár.

A várséta végeztével sétáljatok egyet a mólón, hogy teljes legyen a Balaton-élmény – bármely évszakban!

szigliget
Móló - fotó: TatyiandMe.blog.hu
Szerző és képek: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Várfalon - fotó: TatyiandMe.blog.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...