Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Kutyabarát Balaton: ősszel is ezernyi kaland vár!

A nyárral nem ér véget a szezon a Balaton partján! Sőt, nekünk, kutyásoknak ősszel talán még izgalmasabb és tartalmasabb programlehetőségeket tartogat a magyar tenger.

A kánikula és a strandszezon végével, az enyhe kora őszi időben a Balaton kirándulásokra, túrákra csalogat. A kellemes időjárás kedvez az aktív időtöltésnek, felfedezhetjük a Balaton és környéke épített emlékeit, kulturális kincseit és természeti szépségét. Kutyáink társaságában útra kelni és új élményeket keresni remek kikapcsolódás, amely feltölti az energiaraktárainkat és feledhetetlen emlékekkel gazdagít minket.

Nekem a Balaton…

A Balaton valódi szerelmesei egyetértenek abban, hogy a Balaton nem csak egy tó, hanem egyfajta életérzés. A hatalmas víztükör ezernyi árnyalata, a tanúhegyek sziluettje a lebukó nap fényében, a környék gasztronómiája és remek borai önmagukban is csábítóak.

Kóstoljunk bele az őszi ízekbe, fedezzük fel, milyen különleges íz kombinációkkal rukkolnak elő a helyi séfek. De ne feledkezzünk meg a klasszikusokról sem! Például a legendás balatoni halászléről, amely nem csak a felhasznált halfajokban különbözik más régiók hasonló ételeitől, hanem abban is, hogy krumplival és egy pohár balatoni borral készítik. Ahány ház, annyi szokás, így érdemes kipróbálni több városban is. Szerencsére manapság már számos étterem, bisztró és pincészet várja tárt karokkal a kutyával érkezőket is, így nem kell lemondanunk kedvencünk társaságáról kalandozásaink közben.

„Ámultam ezer színes csodán”

Az aktív kikapcsolódást kedvelők számára a Balaton szinte kifogyhatatlan kincsestár. A Tihanyi-félsziget ösvényei, vagy a Balaton-felvidéki Kéktúra útvonala gyönyörű tájakkal hálálja meg a kilométereket. Salföldtől Kővágóörsig húzódik a „kőtenger”, amely a Káli-medence egyedi geológiai látványossága. Szentbékkálla határában keressük meg az Ingókövet – és próbáljuk ki, vajon valóban megbillen-e a súlyunk alatt? Mind négylábúak, mind kétlábúak számára valódi kalandpark.

Ha már erre járunk, vétek lenne kihagyni a Hegyestű geológiai bemutatóhelyet Monoszlón, ahol egy egykor aktív vulkán gyomrába pillanthatunk be.

balaton monoszló

A vulkáni utóműködés látványos mementói a tanúhegyek, melyek a hosszabb túrák szerelmeseit is kihívásokkal várják, de a könnyedebb kirándulások kedvelőinek is tartogatnak érdekességeket. A Badacsony oldalában kialakított tanösvény történelmi és kőzettani szempontból is érdekes, míg a Szent-György-hegy bazaltorgonái lenyűgöző látványukkal varázsolnak el. Ne feledkezzünk meg a Csobánc és a Hegyesd várromairól, melyek egykor két ellenséges hadúr csatározásaitól voltak hangosak. Ha már történelem: Szigliget és Sümeg vára, Veszprém városa vagy a keszthelyi Festetics kastély, valamint a Keszthelyi Kutyás Park, Strand és Piknikkert mind-mind olyan helyek, amelyekre igaz a mondás „legalább egyszer az életben látni kell”!

Amikor az ember az ősz ezer színében szikrázó lombok felett megpillantja a Balaton kékeszöld víztükrét, ráeszmél, hogy ezt az élményt kár volt eddig kihagyni. A Balaton nem csak egy medence, hanem ezernyi élmény tárháza, ahol új élményekkel, új kalandokkal töltődhetünk fel – egész évben.

csodás magyarország
(X)
Szöveg: Bujdosó-Szalay Adél
Forrás és képek: Magyar Turisztikai Ügynökség

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...