Saját KB bal
Saját KB jobb
Allison Salas/Új Mexikói Egyetem

Tömegesen pusztulnak a vándormadarak az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok délnyugati részén óriási madárhullásra lettek figyelmesek az emberek. Vándormadarak ezrei pusztulnak el, hullanak az égből, megmagyarázhatatlan okból.

A borzalmas jelenség előtt egyelőre értetlenül állnak a tudósok, egyesek szerint valószínűleg az éghajlatváltozás miatt történik a vándormadarak tömeges pusztulása. Kísérteties videókon és fotókon rögzítik a helyiek, ahogy a halott madarak lehullanak az égből. Új-Mexikó területén észlelik a legtöbb esetet, a helyi hatóságokat a lakosság szinte megrohamozta telefonhívásokkal és bejelentésekkel. A madár pusztulási hullám nagyjából egy hete tart, de még nem sikerült kideríteni az okát.

Sokkoló számok

A pusztulást nem csak Új-Mexikóban figyelték meg. Az Egyesült Államok több területén is tömeges kiterjedt a jelenség, Kolorádó, Texas, Arizona és Nebraska is vészhelyzetet hirdetett. Fecskék, feketerigók, különböző veréb fajok tetemeit találják meg aggasztó számban az emberek otthonaik előtt vagy kirándulás közben. Az Új-Mexikói Egyetem professzora szerint a pusztulás óriási, több százezer példány veszett oda eddig, de ez a szám elérheti az egymilliót is.  Bár a tömeges bejelentés szeptember elején kezdődött, már augusztus közepén jött hír tömeges madárpusztulásról az amerikai hadsereg egyik lőterének közeléből.

Nem tudják az okát

A tudósok egyelőre tapogatóznak, de pontos okokat még nem tudtak megnevezni. Új-Mexikót nemrégiben egy masszív hidegfront sújtotta, de az aszály és a kaliforniai súlyos erdőtüzek is hatással lehetnek a vándormadarakra.  A madarak nagy része Alaszkából és Kanadából vándorol délre, így elképzelhető, hogy az erdőtüzekből származó füst károsítja a tüdejüket, vagy a természeti pusztulás miatt a megszokott helyeken nem találnak élelmet és vizet. Könnyen lehet, hogy kiszáradnak, kimerülnek és végül elpusztulnak.  A tetemek általában jó állapotban vannak, de megfigyelhető rajtuk, hogy nagyon le vannak soványodva. Nincsenek zsírtartalékaik és alig van izomtömegük. Az egyetem kutatói most széles körben gyűjtik be a madártetemeket és egy átfogó vizsgálattal próbálják kideríteni a borzasztó természeti katasztrófa okait.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Ecowatch

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...