Saját KB bal
Saját KB jobb

Lickimat recept: Eper és joghurt krém

Kevés ízletesebb finomság van, mint a friss, piros eper. És ebben nemcsak a gazdik, de a kutyák is egyetértenek. Az édes, lédús eper nemcsak zamatos és illatos, de egészséges is. Alacsony kalóriatartalma és magas víztartalma ideális nyári nasivá emeli.

Természetesen, fogyasztható önmagában is. Ehhez nem kell mást tennünk, mint megkeresni a legszebb bio vagy termelői eper szemeket és falatnyi darabokra vágni. Eperből könnyen lecsúszik nagyobb mennyiség is, de figyeljünk a mértékre. Egyrészt a cukortartalom miatt, másrészt pedig a pocakbajok elkerülése érdekében. Mint minden új élelmiszert, epret is először csak kis mennyiségben adjunk a kutyánknak, hogy elkerüljük a puffadást, hasmenést. Kistestű kutyáknak egy kisebb eper éppen elég lehet.

Friss, piros eper – Megoszthatom a kutyámmal?

Az alábbi, könnyen elkészíthető nasiban is az eper a főszereplő. Emellett pedig olyan értékes összetevőket tartalmaz, mint a natúr kókuszjoghurt és a friss bazsalikom. Feldobhatjuk egy egészen kevés mogyoróvajjal is, ha tényleg kényeztetni szeretnénk kedvencünket.

A nasi előnye, hogy lickimatre is kenhető állagú, de szilikon formákban lefagyasztva apró falatkákat is készíthetünk belőle.

Hozzávalók:

egy marék érett (vegyszermentes) eper

125 g kókuszjoghurt (édesítetlen)

1 friss bazsalikomlevél, apróra vágva

opcionális, az édesítéshez: 1 mokkáskanál méz vagy 1 teáskanál mogyoróvaj vagy 1/3 érett bio banán

Elkészítés:

Az epret egy villával nyomkodjuk pürés állagúra (használhatunk konyhai robotgépet is, ha szeretnénk). Az apróra vágott bazsalikomot keverjük el az eperpürében, majd adjuk hozzá a kókuszjoghurtot. Nem kell tökéletesen homogénre keverni, szépen mutat a márványos minta is.

Ha szeretnénk, édesíthetjük a mézzel vagy a mogyoróvajjal vagy a banánnal, de ez nem szükséges. Eper helyett vagy mellett használhatunk kék áfonyát is.

Az elkészült epres-joghurtos keveréket ezután kenhetjük lickimatre, és már fogyasztható is. Szilikonformában lefagyasztva pedig beoszthatjuk jutifalatnak, vagy díszíthetjük vele a kutyánk eledelét.

Tipp: Kutya-jégkrémnek is remek alapanyag!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Saját recept. Kép: Photo by Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/photo/a-brown-dog-smelling-strawberries-on-a-woman-s-hands-4750264/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...