Saját KB bal
Saját KB jobb

Friss, piros eper – Megoszthatom a kutyámmal?

Hamarosan itt a nyár, és vele együtt a finomabbnál finomabb bogyós gyümölcsök! Elsők között az eper érik, az út mentén egyre több helyen találkozhatunk már az árusokkal. Az eper finom, édes illata belengi a lakást, és persze odacsábít sok kutyust is a konyhapulthoz. De vajon adhatunk nekik?

„Imádja az epret! Adhatok neki?”

A válasz röviden: igen. Az eper nem mérgező, és semmi olyan veszélyes anyag nincs benne, amely káros lenne a kutyákra nézve. De ahogy mondani szokás, jóból is megárt a sok, így érdemes mértéket tartani. Mint minden más új élelmiszer esetében, amit először adunk a kutyánknak, az eperre is vonatkozik, hogy kérdezzük meg az állatorvosunkat, mielőtt bevezetnénk a kutyánk étrendjébe.

A kerti epret gyakran nevezik szamócának is, valójában a szaknyelvben ez a hivatalos elnevezése. Szamócaként azonban gyakran a vadon termő, apró bogyós gyümölcsöt emlegetjük, amely szintén eperféle (Fragaria nemzetség). Az erdei szamóca szintén nem ártalmas a kutyákra, viszont összetéveszthető más, mérgező növényekkel, ezért csak akkor szedjük le, ha teljesen biztosak vagyunk benne.  Ebben a cikkben nem az erdei szamócáról, hanem a termesztett kerti vagy földi eperről lesz szó.

Miért jó a kutyáknak az eper?

Az epernek rendkívül magas a C-vitamin tartalma, ezen kívül vasat, magnéziumot, cinket, kalciumot és káliumot is tartalmaz. Omega-3 zsírsav tartalma révén hozzájárul az egészséges bőr és szőr fenntartásához. Jelentős a cukortartalma, ezért csak módjával adjuk a kutyáknak. Rostban és nedvességben gazdag, segíti az emésztést, nagyobb mennyiségben hasmenést okozhat.

Mire figyeljünk?

Figyeljünk az eper származására. A földi eper hazánkban is megterem, fóliasátorban vagy szabadföldön, de a májustól június végéig tartó szezonon kívül leginkább Olaszországból, Spanyolországból és Dél-Amerikából importált epret találunk a boltok polcain. A nagyüzemi körülmények között termelt eper kényes gyümölcs, ezért gombaölőkkel és egyéb kártevők elleni szerekkel permetezik. Az importra szánt epret pedig még éretlenül szedik le, és utóérlelő hatású vegyszerekkel kezelik. Lehetőleg hazai, kistermelői vagy bio epret válasszunk, különösen, ha kutyánknak is adunk a friss gyümölcsökből.


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: dogtime.com; Wikipedia. Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...