unsplash

A kutyák alvásán megmutatkozik, mennyire kötődnek gazdájukhoz

Újabb érdekes kutatást publikáltak az ELTE etológusai, ezúttal a kutyák kötődését vizsgálták az alvásmintázatuk alapján.

Az ELTE Etológiai Tanszék kutatói egy újabb tanulmányban vizsgálták a kutya-gazdi kötődést. Ezúttal EEG módszer segítségével vizsgálták a kutyák alvásmintázatát új, ismeretlen helyen, a gazda jelenlétében. Arra voltak kíváncsiak, hogy van-e összefüggés a nyugodt, pihentető alvás és a gazdához való biztonságos kötődés között.  Az eredmények azt mutatják, hogy az új helyen alvó kutyák alvási minőségét befolyásolja az, hogy milyen biztonságosan és erősen kötődnek gazdájukhoz.

A kutya-gazdi kötődés hasonlít az anya-gyerek kapcsolathoz

Az ELTE közleményében a kötődés meghatározására is kitért. Eszerint a kötődés egy olyan fontos viselkedés-szabályzó mechanizmus, melynek feltétele a kötődési személy felé mutatott speciális preferencia. Egészen kivételes jelenség a kutya-gazdi kötődés, ugyanis sokban hasonlít az anya-gyerek kapcsolathoz. Egy gazdi ugyanúgy biztonságot nyújt a kutya számára, mint az anya a gyerek számára. A kutatókat leginkább az érdekelte, hogy ez viselkedési hasonlóság felfedezhető-e a mindennapos tevékenységek szintjén is.

Tavaly egy fMRI vizsgálat során a kutatók felfedezték, hogy a kutya kötődése befolyásolja azt, mennyire érzi jutalmazónak a gazdája hangját. A mostani eredmény egy újabb fontos hasonlóság az anya-gyermek vonatkozásban” Gácsi Márta, az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport kutatója

Újfajta viselkedési teszt

A kutya-gazda kötődést már számos tesztben kutatták etológusok és kutatók a világ számos pontján. Amiben azonban ez a kutatás egyedülálló, hogy most először vizsgálták meg az alvással kapcsolatban is. Vajon befolyásolja-e az alvás minőségét a kötődés? Erre keresték a választ egy olyan speciális helyzetet tesztelve, amikor a kutya és gazdija egy idegen helyen alszik.  Egy új helyen való alvás egy kutya számára ugyanis stresszes és szokatlan lehet. De vajon azok a kutyák is rosszabbul alszanak egy ilyen helyzetben, akik biztonságosan kötődnek gazdájukhoz?

Idegen Helyzet Teszt

A kérdésekre a választ a kutyák viselkedésének és alvásának párhuzamos vizsgálatával keresték. Összesen negyvenkét családi kutyát vontak be a kutatásba, akiket az egyetem alváslaborjában vizsgáltak meg egy délutáni alvás során. A spontán alvást egy úgynevezett Idegen Helyzet Teszttel mérték fel, az alvási közbeni agyi aktivitást pedig elektroencefalográfiás (EEG) módszerrel mérték.

Az alvásnak fontos szerepe van olyan folyamatokban, mint a tanulás, az érzelemfeldolgozás vagy az egyedfejlődés. Ha az ember (vagy kutya) alszik, akkor fontos, hogy +jól+, vagyis pihentetően aludjon. Az alvás minősége mérhető például az alvásfázisok közül a mélyalvás hosszával. Izgalmas kérdés azt vizsgálni, hogy a kutya-gazda kötődés hogyan befolyásolja az alvás minőségét, ezáltal hogyan hat a fentebb említett folyamatokra” – Reicher Vivien, az ELTE Etológia Tanszék doktorandusz hallgatója

Jobban alszik, akik jobban kötődik

A vizsgálat során kiderült, hogy  a magasabb kötődési pontszámot kapó kutyák mélyebben és nyugodtabban aludtak. Több időt töltöttek a mélyalvás fázisában, mely a legpihentetőbb alvási fázist jelenti.

 „Első alkalommal új helyen aludni stresszes lehet. De ez az eredmény azt sugallja, hogy a magasabb kötődési pontszámú kutyák jobban aludtak a gazdáik jelenlétében. Feltehetőleg ezeknek a kutyáknak a gazda nagyobb biztonságot jelentett, így az új helyen jobban el tudtak lazulni, és így egy jót aludni” -a publikáció első szerzője, Cecília Carreiro, az Etológia Tanszék doktorandusza

A konklúzió tehát az, hogy a kutyák kötődése nemcsak  a viselkedésükben, hanem az alvásukban is megmutatkozik.

A tanulmánya az Animals című folyóiratban jelent meg.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, ELTE Etológia 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...