Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

Így használd helyesen a kutyafogkefét

A kutyák fogának mosása mára már egyre jobban elfogadott. De hogyan kell használni a kutyafogkefét és a fogkrémet? Megmutatjuk.

A kutyafogkefe és kutyafogkrém használatáról enyhén szólva megoszlanak a vélemények. Egyesek csak az eszközök megvásárlására ösztönző marketing fogásnak tartják. Sokan vélekednek úgy, hogy a kutyának rágnia kell és az eltávolítja a fogkövet okozó lepedéket. Ma már azonban a legtöbb állatorvos is azon a véleményen van, hogy a kutyák fogáról igenis hasznos használni a fogkefét és eltávolítani a lepedéket a kutyák fogáról.

Megelőzés

A kutyák foga nem szuvasodik, hanem fogkövesedik. Ezzel a problémával pedig előbb-utóbb minden gazdi szembe találja magát. Sajnos a fogkövet csak altatásban lehet megfelelően eltávolítani, ez pedig igen megterhelő lehet a kutya számára. Vannak olyan fajták, akik kimondottan hajlamosak a fogkövesedésre. Számukra pedig kifejezetten fontos, hogy a gazdi foglalkozzon a megelőzéssel és a fogkövesedés következményeivel. A fogkefét használó kutyák fogán kevesebb lepedék tapad meg, így lassabban fog bekövetkezni a fogkövesedés. Így pedig ritkábban kell menni fogkő eltávolításra, és a fogbetegségek is hatékonyabban előzhetők meg.

Hozzászoktatás

Ne csapj azonnal a lovak közé, a kutyát fokozatosan szoktasd hozzá a fogmosáshoz. Általában nem szeretik, ha a szájukban matatunk, vagy a fogaikat vizsgáljuk. Ezért először csak óvatosan húzd fel az ínyét és ujjaddal, vagy egy ujjra tekert gézlappal dörzsölgesd kicsit a fogait, amíg engedi. Ha ez már nem okoz neki kellemetlenséget, akkor jöhet a száj megnyitása. Nem kell nagyon kitárni a száját, csak annyira, hogy az alsó és felső fogsor ne érjen össze. Ez a hátsó fogak tisztításánál lesz fontos, látni fogod a videóban a cikk végén. A szájnyitást is csináld meg vele többször, annyiszor ismételd, hogy a mozdulat számára ismerőssé, természetessé váljon.

A megfelelő eszközök

Ha már a gézlapos dörzsölgetés nem jelent problémát, válthatunk egy baba fogkefére, vagy egy speciális kutya fogkefére. Ez utóbbi azért szerencsés, mert külön feje van a kis és közepes testű valamint a nagy és óriás testalkatú kutyák számára. Így biztosan jó méretű fogkefét fogunk használni. Az egyik legfontosabb dolog, hogy ne használjunk emberi fogkrémet kutyánk fogainak tisztítására. A fluort tartalmazó anyagok ugyanis károsak, mérgezőek a kutyák számára. Speciális kutyafogkrémet kell beszerezni, amely biztonságos. Sőt, több ízesítésben is kaphatóak, így ha sikerül lenyűgözni kutyánkat egy finom ízzel, nagyban megkönnyítjük a fogmosási procedúrát.

Illeszd bele a napi rutinba

Az a legjobb, ha minden nap használjátok a fogkefét. De ha már heti 3-4 napon sikerül beiktatni, az is nagy eredmény. Törekedj arra, hogy egy időben, egy helyen kerüljön sor minden nap a fogtisztításra. Társíts hozzá valamilyen kellemes élményt, egy kedvenc játékot, egy puha takarót. A kutyák nagyon könnyen tanulnak, egy-két hét leforgása alatt teljesen természetes lesz számukra a fogmosási procedúra.

Hogyan használd a fogkefét

Elegendő a fogak külső felét megtisztítani, nem kell tehát nagyra tárni a kutya száját és a fogak belső felületén matatni. Először kenj egy kis fincsi, ízesített fogkrémet az ujjadra és kend a kutyád fogára. Majd a fogkefére is tégy egy kicsit belőle és kezdd el hátulról előre haladva dörzsölni a fogát. Menj végig az alsó és felső állkapcson is, az egész nagyjából egy percet vesz igénybe.

Ezen a videón jól látható a helyes fogmosási procedúra:

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: youtube

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...