Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutya helyes jutalmazása, avagy mikor, mivel és hogyan fejezzük ki dicséretünket

A dicséret és a jutalmazás a különféle viselkedési minták elsajátításának egyik elhanyagolhatatlan tényezője. Bár a kutyák esetében a pozitív megerősítés és motiváció segítségével nagyszerű eredményeket érhetünk el, nem érdemes átgondolatlanul bánni a finom falatokkal vagy az elismeréssel.

Legyünk következetesek a jutalmazásban is

Ahogy a kutyatartás minden askpektusában, úgy a jutalmazás és a nevelés terén is elengedhetetlen a következetesség. Egy új ismeret, parancsszó vagy viselkedési forma elsajátításának titka is éppen ebben rejlik: a kutya – bizonyos idő elteltével és sok-sok gyakorlást követően – elkezdi megtenni azt, amit elvárnak tőle. Miért? Mert tapasztalatai szerint a gazdi következetesen megjutalmazza majd őt ezért.

Igyekezzünk egyértelműen a kutya tudtára adni, hogy mit várunk el tőle, és tartsuk is magunkat ahhoz. Ha a tegnap felállított szabályokat ma mi magunk szegjük meg, akkor a sikertelenség garantált, és ebben az esetben nincs az a jutalomfalat vagy módszer, ami segítene a kutyának abban, hogy tisztában legyen az elvárásainkkal.

Jutalmazáshoz nem csak finomságokat használhatunk

A lényeg a motiváció, amit a kertben akár bundásunk kedvenc játéka is biztosíthat a tanítás során. Fontos, hogy az adott tárgyat vagy finomságot tartsuk meg az „értékes, jól megérdemelt jutalom” szintjén. Ha a kutya rájön, hogy a közös tanulás előtt jól megtömjük a zsebünket ínycsiklandó nassolnivalókkal, akkor nem csoda, ha az orrát szorosan zsebünkhöz nyomja majd, és nem hajlandó elmozdulni mellőlünk. Ne engedjünk a nyomásnak, valóban csak akkor jutalmazzunk, ha az indokolt. Ha tudat és az illatok túlzottan zavarják kedvencünket, a jutalomfalatokat tegyük olyan helyre, ahol a kutya nem látja és nem éri el azokat.

A klikker hangja a közvetlen jutalom

Egy klikker nagy segítségünkre lehet a jutalmazás során. Működése nem máson alapul, mint a kutya számára egy egészen addig semlegesnek tűnő hangon, ami a tréningezés során valódi jutalommá alakul a kutya számára. A klikker az érkező jutalomfalatot jelzi majd, hiszen azt a gazdi éppen a helyesen végrehajtott feladat pillanatában nyomja meg, amit ezután egy-egy finom falat követ. A jutalomfalat (vagy egyéb jutalmazási eszköz) és a klikker is elhagyható fokozatosan, de az újabb ismeretek bevezetéséhez mindig célszerű használni azokat. Ha a dicséret vagy jutalomfalat fokozatos elhagyása során a kutya motivációja csökken, érdemes meglepetésszerűen használni a korábban bevált „elismeréseket”, hogy kedvencünk ne tudja kiszámítani, mikor jár az elvárt feladat elvégzéséért a vágyott jutalmazás.

Ne feledjük, hogy a jutalomfalat a táplálkozás része

A tréningezés, gyakorlás során tetemes mennyiségű finomság kerülhet kedvencünk szervezetébe, ami értelemszerűen nagy mértékben megdobhatja a napi bevitt kalóriamennyiséget, még ha azt folyamatos mozgás is kíséri a gyakorlás során. Ne feledkezzünk meg róla, hogy a jutalomfalat éppúgy a kutya táplálkozásának része, mint a napi etetés során elfogyasztott táplálék. Éppen ezért kell alaposan megválogatnunk, hogy milyen finomsággal dolgozunk.

platinum

A PLATINUM teljes értékű jutalomfalatai tökéletes alternatívát kínálnak a tréningezéshez és szocializáláshoz. Legalább 76% friss húsból készülnek, víz hozzáadása nélkül, kizárólag saját húslevükben. Az úgynevezett FSG eljárásnak köszönhetően tápanyagokban gazdagok, különösen ízletesek, jól rághatók és puhák, ráadásul rendkívül jól emészthetők. A Click-Bits jutalomfalatok apró szeműek, így „sorozatos” jutalmazáshoz is ideálisak, ugyanakkor a Fit-Stick hosszú kialakítása lehetővé teszi azok kedvünk szerinti adagolását, a stick eltörésével. Az egészséges jutalomfalatok beszerezhetők a PLATINUM kutyatáp webáruházban.

 

(x)

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...