Saját KB bal
Saját KB jobb

Engedd, hogy kiengedjen! – 3. rész: Életmód

Stresszkezelés a gyakorlatban

Amikor stresszesek vagyunk, gyakran úgy érezzük, hogy mindjárt felrobbanunk. Túl sok az inger, nem tudunk úrrá lenni a helyzeten és csak gyűlik, gyűlik. A stressz „folyamatos feszültség vagy tartós idegesség, mely rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakció a szervezet részéről”. (Wikipédia) A stresszkezelés legjobb módja pedig az, ha hagyjuk, hogy a szervezet kiengedjen.

A cikk első részében a stressz felismeréséről volt szó, míg a második részben otthon is könnyen alkalmazható „gyors megoldásokat”, módszereket mutattunk be. Nem lenne azonban teljes a kép, ha nem beszélnénk az életmód szerepéről. Ezzel kissé kiteljesítve a képet, úgymond egységében szemlélve a stressz kezelés kérdését.

Az etetés módja és a foglalkoztató játékok csak egy szelete a „stressz kezelés tortának”. Nagyon fontos, hogy ne feledkezzünk meg arról, hogy az életmód is fontos része a stresszel való együttélés kezelésének. Szándékosan nem stressz elleni küzdelemről beszélünk, hiszen a stressz életünk része. Ugyanakkor, hajlamosak vagyunk úgy tekinteni rá mint a fejfájásra: egyfajta rossz dolog, amit gyorsan meg kell szüntetni, hogy az élet visszatérjen a rendes kerékvágásba.

Ez azonban nem célravezető. A stressz inkább olyan, mint az adózás: állandóan jelenlevő és kikerülhetetlen. Viccet félretéve, kár ellene küzdeni, inkább meg kell tanulni kezelni és együtt élni vele. És felelősségünk erre megtanítani a kutyánkat is.

A stressz ellen tehát nincsenek tabletták, amiket bevehetünk. Ezek legfeljebb a tüneteket enyhítik, de nem segítenek, hogy hosszú távon megtanuljunk megbirkózni vele. Ami segít, az a tudatosság és az életmód.

Struktúra, kiszámíthatóság

A kutyák életében fontos szerepe van a struktúrának és a kiszámíthatóságnak. A napirend és a rituálék állandóságot és biztonságot nyújtanak. Biztos pont a reggeli, a vacsora, a séta és a játék. Ez egyébként számunkra is praktikus, hiszen így tudjuk időzíteni a programjainkat és nyugodtan foglalatoskodni, amíg kedvencünk két aktív időszak között pihen.

A kutyák reggel és este aktívak, a nap körülbelül 20 órájában pihennek. A legutóbbi kutatások és nevelési irányzatoknak megfelelően napi két óra aktív, minőségi időt kell kutyánkra szánni. Ez tehát már elég jól megadja azt a keretet, amely segít, hogy kutyánk kiszámítható és kielégítő életet élhessen.

Szabadidő, kiengedés

Ha a hétköznapokban nincs is mindig lehetőség tartalmas közös programokat szervezni, a szabadidőnkben szánjunk időt erre. Nem lehet kellően hangsúlyozni a természetben töltött idő jelentőségét a stressz kezelésében. A természetben csökken a zajszennyezettség, kevesebb hang- és elektromágneses hullám jut hozzánk, összességében kevesebb inger ér minket. Azaz, az agyunknak kevesebb erőfeszítésébe kerül az ingerek feldolgozása, a haszontalan ingerek kizárása – és pihenhet.

kutya életmód stresszoldásAz erdőmerülés, a shinrin-yoku, erre az elvre épít. Japánban például olyannyira ismerik a természet csendjének és nyugalmának gyógyító erejét, hogy a (zömmel nagyvárosi) lakosok részére „receptre írják fel”. Érdemes a rendszeres erdőjárást, kirándulást az életmód részévé tenni. Ezzel nem csak magunknak, hanem kutyánknak is jót teszünk.

Az életmód fontos része a sport és az egészséges testmozgás. Hiába adunk meg minden jót kedvencünknek, ha a testmozgást megvonjuk tőle. Egy egészséges kutyának a csontok, az izmok egészsége, a keringés egészsége és a túlsúly elkerülése miatt is szüksége van testmozgásra. Ezen felül pedig a mozgás jótékony hatással van a stressz kezelésre is. Testmozgás során olyan vegyületek szabadulnak fel a szervezetben, amelyek csökkentik a fájdalmat, jóérzéssel töltenek el minket, felszabadultnak érezzük magunkat. Nézzük meg a kutyánkat önfeledt szaladgálás közben, és nem kérdés, hogy ezt ők is hasonlóan élik meg.

Táplálkozás

A napirend és a testmozgás mellett az életmód harmadik pillére a táplálkozás. Egyelőre nem ismert közvetlen összefüggés a táplálkozás és a stressz között, de az talán nem meglepő, hogy egy túletetett, elhízott kutya nehezebben tudja magát kiélni azokban a tevékenységekben, amelyekben egy egészséges, jó kondiban lévő eb örömét leli. Az elhízás ráadásul fájdalommal is járhat, illetve hosszútávon egészségügyi következményekkel.

Az érem másik oldala a rengeteg mesterséges anyag, amelyet sok kutya napi szinten fogyaszt. Bár a kutyaeledelek összetétele „papíron” megfelel a kutya táplálkozási szükségleteinek, ezek „teljes értékű” tápláléknak minősülnek. A kutyaeledel azonban nem a kutya természetes tápláléka. Mindössze pár évtizede, az ember kényelméből alakult ki ez a rendszer. Hasonlóan a bébiételekhez, ez a legegyszerűbb módszer. Olyan ez, mint az űrhajósok vagy a katonák ételei. Bár pontosan tartalmazzák a szükséges tápanyagokat mégsem kielégítőek.

Ezért érdemes a kutyánk étkezéseit a lehetőségeinkhez képest változatosabbá tenni. Ha csak annyi fér bele az időnkbe, hogy pár szem gyümölccsel vagy pár karika zöldséggel, esetleg egy kis hússal vagy hallal feldobjuk a tápot, az is rendben van. Ezekből az ételekből nem csak feldolgozatlan tápanyaghoz és természetes rostokhoz, nyomelemekhez és vitaminokhoz jut a kutyánk, hanem szenzoros ingerekhez is. Bár számunkra a vizualitás az elsődleges ingerforrás, az ízek, szagok, tapintás is fontosak az életünkben. A kutyánknál sincs ez másképp, nekik is fontos a változatos szenzoros stimuláció – az illatok, szagok, hangok, textúrák.

Összefoglalás

Az előzőekben megismerhettük a stressz jeleit a kutyáknál, illetve a hétköznapokban is alkalmazható stresszkezelési tanácsokat kaphattunk. Fontos, hogy a stresszt ne egyfajta leküzdendő ellenségként kezeljük, hanem teljeskörű szemlélettel tekintsünk rá. Az életmód területén tett változtatások, mint a helyes napi rutin, a testmozgás és a természetben töltött idő hozzájárulnak a saját és kutyánk stresszkezelő mechanizmusainak fejlődéséhez. Az életmód terén a sport és a táplálkozás, illetve a napi rutinból adódó pihenés mind fontos pillérei a stressztűrésnek, ezért érdemes ezekre figyelmet fordítanunk, hogy kutyánk kiegyensúlyozott és kiszámítható háttérrel induljon a rá váró feladatok elébe.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: www.dogsnaturallymagazine.com/dog-food-ten-scary-truths https://www.companionanimalpsychology.com/2021/07/what-you-do-affects-your-pets-welfare.html; Stresszoldás kutyáknak; Kép: Photo by Blue Bird from Pexels; Photo by Helena Lopes from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...