Saját KB bal
Saját KB jobb

Engedd, hogy kiengedjen! – 2. rész: Gyakorlatok, módszerek

Stresszkezelés a gyakorlatban

Amikor stresszesek vagyunk, gyakran úgy érezzük, hogy mindjárt felrobbanunk. Túl sok az inger, nem tudunk úrrá lenni a helyzeten és csak gyűlik, gyűlik. A stressz „folyamatos feszültség vagy tartós idegesség, mely rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakció a szervezet részéről”. (Wikipédia) A stresszkezelés legjobb módja pedig az, ha hagyjuk, hogy a szervezet kiengedjen.

Az előző részben a stressz forrásairól és felismeréséről írtunk. A továbbiakban egyszerű módszereket ismertetünk, amelyek hatékonyan oldják a stressz, segítik a kutyát abban, hogy kiengedjen, és ezzel visszatérjen a nyugodt „alapállapotba”.

Ahhoz, hogy kutyánk kiengedjen, a legjobb, ha valami olyan dolgot űzhet, amely során kikapcsolhat, elmerülhet benne. Fontos az is, hogy lehetőség szerint ilyenkor ne akarjuk magunkhoz ragadni a kontrollt, hanem engedjük át neki – természetesen, biztonságos keretek között. A kontroll révén kutyánk visszakapja a döntési helyzetet, bizonyos fokig uralni tudja, mi történik vele. Ez éppen ellentétes a stressz helyzettel, ami gyakran abból adódik, hogy nem tudjuk uralni, kontrollálni, ami velünk történik.

Bár ez némileg összetettnek hangzik, nem kell túl bonyolult dolgokra gondolni.

Egyre több szó esik a kutya szabad választáshoz való „jogához”, amelyet például nyugodtan átengedhetünk neki pórázos séta során is. Mondjuk abban, hogy ő döntse el, merre menjünk, meddig szagolgat egy fűcsomót vagy megengedi-e, hogy idegenek megsimogassák.

Ezzel a témával korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk.

Ha szabadságot adunk a kutyánknak, például olyan apró dolgokban, mint hogy melyik játékkal játsszunk, merre menjünk hazafelé vagy hova feküdjön le, azzal semmit sem veszítünk. Ezek olyan apró dolgok, amelyeknek nincs jelentősége a számunkra. Nem attól leszünk jó gazdik, hogy feszes pórázon végig tudjuk rángatni a kutyák a futtatóban. A futtató az a hely, ahol hagyhatjuk, hogy a kutyánk kiengedjen, levezesse a stresszt. A foglalkozás, a munka, a tréning pedig az, ahol a figyelmére számítunk. Képzeljük el, hogy az egész napos munka után elmegyünk a barátokkal sörözni. És ahelyett, hogy elengednénk magunkat, ugyanazt a fegyelmet várnák el tőlünk, mint a munkahelyen. Ugye, nehéz lenne. Vajon hány ilyen „lazulós este” kellene, hogy teljesen kiboruljunk?

„Flow” élmények otthon

Ha látjuk, hogy kutyánk rossz passzban van, érdemes lehet elterelni a figyelmét valami olyannal, amit igazán élvez.

Lehet ez sport, futás, kirándulás, labdázás, de akár az étel felkutatása is. Az úgynevezett contrafreeloading irányzat képviselői szerint nem feltétlenül jó, hogy kutyánk mindent készen kap. Ezzel ugyanis olyan mentális stimulációtól fosztjuk meg, amely segíthet megbirkóznia a stresszel, segíthet neki, hogy kiengedjen. Aki szeret főzni, az tudja, hogy az étel elkészítése, a zöldségek hámozása, aprítása milyen nyugtató tud lenni. Teljesen kikapcsolunk a folyamatban. Persze, meg is vehetnénk azt az ételt készen, de az nem nyújtaná ezt az élményt. Ugyanez igaz a kézimunkára, a barkácsolásra vagy a sütésre. Kinek mi.

Olyan mélyebb folyamatokat élünk meg ilyenkor, amikor az agyunk szabadon szárnyalhat, hiszen minket leköt a cselekvés.

A kutyák számára is fontos, hogy ne kapjanak mindent készen (freeloading), hanem tartalmas, számukra érdekes cselekvések során jussanak el a célhoz. Ez munkakutyáknál közismert, akiknek „meg kell dolgozniuk” a vacsoráért.

Itt is fontos, hogy a kutya a saját szintjén, és szabadon dolgozzon, hiszen ez a lényeg.

A különböző etető játékok, vagy az étel elrejtése és felkutatása például remek lehetőségek arra, hogy a kutya elmerüljön egy tevékenységben és kiengedjen.

Ezt otthon a szaglászószőnyeg, a tölthető játékok vagy egyszerűen az étel kiszórása (scatterfeeding) segítségével oldhatjuk meg. Az így etetett, traumát átélt vagy félős kutyák állítólag könnyebben birkóznak meg a félelmekkel és nyitnak a világ felé. Egyelőre még nem tisztázott, hogy vajon mi áll a háttérben, a stressz csökkentése és a kontroll visszanyerése az élet bizonyos területein valószínűleg szerepet játszik a bizalom épülésében.

Szintén nagyon egyszerű, és az etetéssel összefüggő megfigyelés, miszerint a nyalogatás segít a kutyáknak a stressz oldásban. Gyakori önnyugtató viselkedés a lábak vagy valamilyen tárgy nyalogatása. Ez akár az extrémig is elmehet, de kis mértékben szinte minden kutyánál megfigyelhető, hogy amikor lepihennek, egy kis „tisztálkodással” hangolódnak az alvásra. A legutóbbi feltételezések szerint nem csak ez a rituálé, hanem maga a nyalogatás is stressz oldó hatású.

A nyalogatós tálak például ezért alkalmasak nem csak a habzsolás megakadályozására és hosszabb időtöltésre, hanem relaxációra is. Valószínűleg itt a „megszerzés folyamata” és az azzal járó kikapcsolás és a nyalogatás nyugtató hatása együtt érvényesül. A lényeg, hogy ezek a tálak remek eszközök arra, hogy otthon, minimális idő ráfordításával segíthessünk a kutyánknak abban, hogy kiengedjen.

Cikkünk harmadik részében az életmód és a stressz viszonyáról lesz szó, és arról, hogyan segíthetünk kutyánknak, hogy a mindennapok során pozitívabban élje meg a stresszt.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás:  Stresszoldás kutyáknak; Canine Enrichment in the Real World; https://www.bindisbucketlist.com/post/what-are-decompression-activities-for-dogs-and-why-are-they-important Kép: Photo by cottonbro from Pexels;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...