Saját KB bal
Saját KB jobb

Teljes függetlenség egy segítőkutya mellett – Annie és Pilot története

Sok kisgyermek fél a sötétben. De a sötét és a teljes csend még ennél is rémisztőbb lehet..

Amikor Annie kicsi volt, gyakran a padlóra kuporodva aludt, hogy legalább a lépések által keltett rezgéseket és az ajtó nyitását – csukását érezze. Annie hallássérülten született, majd Usher-szindrómával (genetikai rendellenesség, amely a fokozatos perifériás látásvesztéssel jár) diagnosztizálták. Az első hallókészülékét 18 hónapos korában kapta, és fennállt a lehetősége, hogy mind a hallása, mind a látása romlani fog.

A körülmények ellenére Annie önálló életet szeretett volna élni, és ahogy növekedett, úgy igényelte egyre inkább a függetlenséget. Amikor felvették a Nyugat-Floridai Egyetemre, az édesanyja féltette Annie-t, ezért jelentkezett a  Paws With A Cause®  programra, és 1998-ban megkapta első hallássérülteket segítő kutyáját. Első segítőkutyája, Kip, a kis terrier keverék egy chicagói menhelyről került a képzésbe. Őt követte Bubbles, a fekete labrador, aki 15 éven keresztül volt a lány hűséges társa.

Annie jelenlegi kutyája Pilot (azaz Pilóta), aki nevéhez méltóan vezeti őt az életben – nem csak gyakorlati teendőiben, hanem lelkileg is támogatva őt.

„Pilot jelez, ha csengetnek, ha kopognak, ha csörög a telefonom, vagy lecseng a mikró vagy a tűzhely. Jelzi a szénmonoxid-érzékelőt, a tűzjelzőt és a betolakodókat, de azt is, ha valaki a nevemet kiáltja. Ez különösen hasznos, hiszen ha mögöttem áll valaki, ritkán veszem észre, ha szólni akar.”

Ha valamit hall, Pilot megböki Annie-t az orrával, mire az ő, szóban vagy jelnyelven feltett, „Micsoda?” kérdését követően odavezeti a hang forrásához. A segítőkutya megtanulta, hogy betolakodó vagy tűzriasztás észlelése esetén a legközelebbi kijárathoz kell vezetnie Annie-t.

„Pilot nem csak a hangjelzésekre figyelmeztet, hanem az élet küzdelmes időszakait is segít átvészelni. Velem gyászolt, amikor elveszítettem édesanyámat és Bubbles-t.”

Annie gyógypedagógusként dolgozik egy általános iskolában, és természetesen Pilot is mindig elkíséri. A gyerekek annyira szeretik a fekete labradort, hogy a tudományos diákolimpiai csapatpólójukon a segítőkutya képe díszeleg.


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://thebark.com/content/service-dog-enables-independence; https://siketvak.hu/siketvaksag/okai/
Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...