Saját KB bal
Saját KB jobb
twitter/rickygervais, unsplash

Ricky Gervais a trófeavadászat ellen kampányol, 5 évvel Cecil halála után

Ricky Gervais komikus egy trófeavadászat elleni kampány arca lett. Sokan felháborítónak és elkeserítőnek tartják, hogy 5 éve Cecil halála után sem történt változás az ügyben, ezért egy újabb kampányt indítottak.

2015-ben óriási port kavart szinte az egész világon, hogy egy trófeavadász leterítette Zimbabwe egyik leghíresebb oroszlánját. Cecil helyi látványosságnak számított és az Oxford Egyetem munkatársai is tanulmányozták, követték. Dr. Walter Palmer amerikai fogorvos kifejezetten egy trófeavadászat vakációra érkezett Afrikába. Az esetről később azt nyilatkozta, hogy nem ölte volna meg az oroszlánt, ha tudja, hogy konkrétan kiről van szó. Azt is elmondta, hogy íjjal gyilkolt és végig abban a tudatban volt, hogy jogszerűen cselekszik.

Kettős hatás

Nem egyszeri esetről volt szó, hiszen a trófeavadászat jövedelmező és virágzó iparág az afrikai országokban. Cecil halálát viszont felkapta a világsajtó és hatalmas indulatokat váltott ki, de nem egyértelműen pozitív hatásokat indított el. Egyrészről Palmer óriási népharag céltáblája lett, másrészről pedig megugrott Afrikában a trófeavadászat iránti kereslet. Az állatvédelmi szervezetek már akkor elkezdtek lobbizni a kormánynál, hogy tiltsák be a fizetős trófeavadászatot, de egy-két ígéretnél több nem történt. Az eset pedig lassan elkezdett feledésbe merülni.

Fotó: twitter.com/rickygervais
Nem felejthetjük el

Ricky Gervais  többszörös Golden Globe-, Emmy- és BAFTA-díjas angol humorista, színész, rendező, producer, zenész, író és rádiós műsorvezető.  A Hivatal című angol vígjáték sorozat alkotójaként és főszereplőjeként vált ismertté 2001-ben,  ma pedig már a világ egyik legismertebb humoristája és az egyik legnagyobb hatású híresség. Hatalmas állatvédő és állatszerető, elég csak ránézni Instagram fiókjára, a bohóckodás mellett tele van kutyákkal, cicákkal, elefántokkal. Gervais elsőként állt a trófeavadászat elleni kampány élére,  hiszen hazájából, Angliából is számtalan jól fizető turista érkezik Afrikába trófeavadászatra. Véleménye szerint a trófeavadászok az emberiség szégyenei és nagyon szomorú, hogy Cecil halála óta 5 év telt el, de semmi változás nem történt.  Ha ebben az ütemben folytatódik a  felesleges mészárlás, egyes statisztikák szerint a szabadon élő afrikai oroszlánok 2050-re teljesen kihalnak.

A trófeavadászat elleni harcot te is támogathatod ITT.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: campaigntobantrophyhunting.teemill.com, wikpedia

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...