pexels.com

Bécsben kötelező lesz a házak homlokzatát beültetni növényekkel

Nyugati szomszédaink újfent előrukkoltak egy előremutató, környezetvédő, modern és nagyon hasznos javaslattal, melyet már rendeletbe is foglaltak. A házak homlokzatának beültetése mostantól kötelező Ausztriában.

Ausztria, azon belül pedig Bécs sokszor került már fókuszba nálunk, népszerű kutyás intézkedéseivel. Tavaly bevezették azt a szabályozást, mely minden kutyatartónak egy kötelező tanfolyamot ír elő, vagyis papírhoz kötötték a kutyatartást. Ez az intézkedés megelőzhet rengeteg olyan balesetet vagy kellemetlenséget, mely pusztán tudatlanságból történik, valamint segíti a kutyások és nem kutyások toleráns együttélését. Bécsben azt is engedélyezték pár éve, hogy a gazdi kutyájával temetkezhessen.

Zöld homlokzat

Klímakutató szakemberek már régen rámutattak arra, hogy egy nagyvároson belül milyen fontos szerepet játszanak a kis balkonok,  ahol lelkes amatőr kertészek a kiültetett növények segítségével egy igazi kis mikroklímát tudnak létrehozni. A belvárosok betonrengetegeiben minden zöld felület számít, ezért Európa nagyvárosaiban egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a városvezetők a zöldítésre, a zöld homlokzatok létrehozására. Düsseldorfban van jelenleg a legnagyobb zöld homlokzat, összesen 30 000 növény borítja egy irodaház felületét.

Bécsben mostantól rendelet írja elő a zöld homlokzatokat

A bécsi városi tanács júniusi ülésén hozták meg a rendeletet arról, hogy az új épületek homlokzatát kötelező zöldíteni a jövőben. A rendelet egészen pontosan előírja, hogyan kell kinézniük a zöld homlokzatoknak. A hírek szerint az épületek egyötödét kell kötelezően beültetni, ami minden 7,5 méternél magasabb lakóépületre vonatkozik, a város egész területén. A szabályozásba nem kerültek bele a családi házak és kisebb ingatlanok.  Az új épületekre nézve tehát már kötelező a rendelet, a régi épületek esetén pedig pályázni lehet a zöldítésre, akár 5200 Euro támogatást is kaphat, aki zöld homlokzatot szeretne.

Bohata Krisztina

(Kutyabarat.hu)

Forrás: magyarmezogazdasag.hu, taspo.de 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...