Saját KB jobb
Photo by Noah Buscher on Unsplash

A Föld Napjának története: hogyan kezdődött és miért fontos

A Föld Napját minden évben április 22-én ünnepeljük. Az esemény a bolygó védelmére és természeti erőforrásainak megőrzésére irányuló nemzetközi erőfeszítésekre összpontosít.

Először 1970-ben ünnepelték meg, azóta pedig olyan eseménnyé vált, mely  világszerte emberek millióit vonja be különböző környezetvédelmi akciókba és eseményekbe.

A Föld Napjának születése

A Föld Napjának születése az 1960-as évekre vezethető vissza. Ez az időszak Amerikában jelentős társadalmi és kulturális változásokat hozott. Az országban megerősödtek a polgárjogi, békepárti és környezetvédelmi aktivitások. Az emberek egyre inkább megértették a környezetszennyezés hatását a bolygóra és a saját életükre. Abban az időben az Egyesült Államok súlyos környezeti válsággal nézett szembe. Riasztó volt a levegő és a víz szennyezettsége. Mérgező hulladéklerakók működtek szabályozatlanul, széles körben használták a káros növényvédő szereket. A kaliforniai Santa Barbara partjainál 1969-ben bekövetkezett olajszennyezés tovább fokozta az emberek környezetvédelemmel kapcsolatos aggodalmait, és cselekvésre késztette őket.

Országos tanítási napként indult

Gaylord Nelson wisconsini demokrata szenátor is a változást követelő aktivisták között volt. 1969 szeptemberében országos „tanítási napot” hirdetett meg a környezetvédelemről, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a bajra. Környezetvédelmi aktivisták támogatásával Nelson a tavasz első napjára tervezte az eseményt, remélve, hogy kihasználja a téli szünetről visszatérő egyetemisták energiáját. 1970. április 22-én végül emberek milliói álltak az Egyesült Államokban az ügy mellé.

Az első Föld napja hatalmas siker volt, 20 millió amerikai vett részt a gyűléseken, tüntetéseken és oktatási rendezvényeken. A környezetvédelmi kérdések hirtelen nemzeti üggyé váltak, és a kormány a nyilvánosság nyomására cselekedni kezdett. A Föld Napja mozgalom jelentős szerepet játszott a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) megalakulásában és számos környezetvédelmi törvény, köztük a tiszta levegőről szóló törvény, a tiszta vízről szóló törvény és a veszélyeztetett fajokról szóló törvény elfogadásában.

Ma már 193 országban ünneplik

Azóta a Föld napja globális mozgalommá nőtte ki magát, amelyhez emberek milliói csatlakoznak világszerte. Az esemény az érdekérvényesítés, a tiltakozás és az oktatás platformjává vált, amely felhívja a figyelmet a környezetvédelemre, valamint a fenntartható életmód és gazdaság fontosságára. Ma már több mint 193 országban ünneplik a Föld napját. A környezetvédelmi helyreállításoktól és szemétszedésektől kezdve a faültetésen át az oktatási fórumokig sokféle rendezvényt tartanak.

Miért fontos és mit üzen?

A Föld napja felhívja a figyelmet arra, hogy milyen riasztó ütemben használjuk ki és pusztítjuk a Föld erőforrásait. Hangsúlyozza, hogy sürgősen cselekednünk kell környezetünk védelmének érdekében. Az esemény arra ösztönzi az embereket, hogy életmódbeli változtatásokkal csökkentsék ökológiai lábnyomukat. Csökkentsék az energiafelhasználásukat, a hulladéktermelést és váltsanak fenntarthatóbb életmódra. Emlékezteti a vállalkozásokat, vállalatokat és a politikai döntéshozókat a környezeti felelősségvállalás fontosságára.

Legyél te is aktív részese a A Föld Napjának, a hazai eseményeket és programokat ITT találod.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: earthday.org ,onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...