Toszkán utazás – kutyabarát szemmel – 2. rész

Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy a szlovén határtól, hogy jutottunk el Firenzéig, Olaszország legjobb kutyabarát helyeit bebarangolva. Most pedig ismerjétek meg a kutyabarát Firenzét!

Firenze egyértelműen kutyabarát nagyváros, azt viszont előrebocsátanánk, hogy kutyával inkább a tavaszi-őszi hónapokat ajánljuk, nyáron kizárólag a meleget és a tömeget jól viselő, egészséges kutyával javasoljuk a város bejárását.

Kutyabarát szállások

Ha Firenzében kerestek szállást kutyával, viszonylag könnyű dolgotok lesz, sok nívós kutyabarát szállás közül válogathattok. Nem is sorolnánk fel itt és most utazási portálokat, de az utazásunk során többször tájékozódtunk a Toszkána Mánia oldalról, sok hasznos infó megtalálható rajta.

Mi a Hotel Villa Liana-t választottuk, aminek nagy előnye volt, hogy ugyan a nyüzsgő belvárosba pár perc alatt el tudtunk jutni kényelmes sétával, de maga a hotel egy csendes park melletti környéken volt. A Piazza D’Azeglio parkja közkedvelt helye volt a helyi vagy éppen arrafelé megszálló kutyásoknak. Mindemellett a hotelt szívesen ajánljuk egyedi szobái (mintha egy múzeumban laktunk volna: gyönyörű, művészi falak, mennyezet és bútorok), kellemes, árnyas kiskertje és a figyelmes személyzet miatt is.

Kutyabarát művészet és kultúra

Firenze tényleg a művészet és kultúra fellegvára, így nem hagyhatjuk ki a múzeumokat, templomokat, helyi látványosságokat sem. Tény, hogy egyes múzeumokba és templomokba itt sem vihető be a kutya, de nem egy templomban vagy kiállítói térben találkoztunk pórázon vezetett, jól nevelt kutyával a gazdija mellett.

Legyünk figyelmesek, mert sokszor nem túl jól látható helyen van kitéve a kutyák bent tartózkodását tiltó tábla, illetve inkább kérdezzük meg az adott jegypénztárnál, hogy pontosan melyik részbe vihető kutya és hova nem. Például a Pitti Palota mögött található Boboli-kertbe vihető pórázzal és szájkosárral kutya (a szájkosarat ugyan nem veszik itt olyan komolyan, de legalább legyen nálunk mutatóban).  A Boboli-kert lenyűgöző látvány, és árnyas részein meg tudtok pihenni. Ha pedig már a Boboli-kertnél vagytok, akkor érdemes a Belvedere Erődöt is megnézni (Fortezza di Santa Maria in San Giorgio del Belvedere), ahova szintén vihető kutya, természetesen pórázon.

A terekről és a parkok nagy részéből sincsenek kitiltva a kutyák, így meg tudtok pihenni a hűs parkokban kutyával.

Úton-útfélen kutyásokba botlottunk:


Dóm tér – szinte mindig összefutottunk kutyásokkal (fotó: Kutyabarát.hu)

Amint árnyékba kerülnek a lépcsők kiváló pihenési lehetőséget nyújtanak (Fotó: Kutyabarát.hu)

Nagyon sok helyi lakosnak is van kutyája (Fotó: Kutyabarát.hu)

Kutyabarát vendéglátás

Firenze kapcsán az összes éttermet, kávézót felsorolhatnánk, hogy kutyabarát, így inkább csak azokat emelnénk ki, ahova érdemes betérnetek, mert finomakat ettünk, szép helyen és kedves kiszolgálás mellett. Ilyen volt például a Trattoria del Benvenuto (cím: Via della Mosca 16.) egyszerű trattoria tipikus toszkán ételekkel, a helyiek és turisták egyaránt kedvelik. A spaghetti alle vongole (kagylós spagetti) itt díjnyertes.

A Trattoria Bondi (Via Nazionale, 45.) a Szent Lőrinc piac közelében található kisétterem, akár a pizza, akár a tésztaétel itt nagyon jó döntés. A lejobb tiramisut pedig itt ettük a városban, tudjuk mit beszélünk, mindennap teszteltük…

Pizza rajongóknak ajánljuk a szintén belvárosi Caffé Italiano-t (cím: Via Isola delle Stinche, 11R-13R), a pizza kínálat itt csak naponta néhány pizzára terjed ki, de az tényleg minőségi, tipikus olasz pizza. A favorit nálunk a körtés-gorgonzolás pizza volt több helyen is, ezt mindenképp a Mastro Ciliegia Ristorante Pizzeria-ban kóstoljátok meg, itt ettük a legfinomabbat ebből – több kutyás vendég társaságában itt is (cím: Piazza di S. Pier, Maggiore).

Nagy kedvencünk volt még az Il Gatto el a Volpe nevű étterem (cím: Via Ghibellina, 151/r), itt a helyi ételeket érdemes végig kóstolni, a legjobb gnocchi-t itt ettük.

A Központi Piac (Il mercato Centrale Firenze) meglepő módon itt látogatható kutyával, többet is láttunk a kifőzde és árus sorok között békésen, pórázon sétálva a gazdi mellett, tiltó tábla nincs, és a biztonsági őröket, árusokat sem zavarta a kutyusok jelenléte. Itt érdemes kipróbálni a helyi jellegzetes „street-food” ételeket, pl. az arancini-t  (rizsgolyó) és a cannoli-t (édes ricottával, pisztáciával töltött sült tészta). A vacsorát viszont ne ide időzítsétek, mert zsúfolt és erősen túlárazott a kis utcácskákban lévő, hangulatos trattoriákhoz képest.


Maximális odafigyelés (fotó: Kutyabarát.hu)

És ugye a fagyi….amivel tele van a város: minden második kapualjban, üzletben a hatalmas, felfújt, színes cukorkás fagyi költeményeket láthatjuk. Na ezeket hanyagoljátok, ha lehet! Nem rossz ugyan, de nem adja azt az ízt, amit várnánk a lenyűgöző látvány után. Ha jó fagyit szeretnétek enni Firenzében, akkor tiszta szívvel ajánljuk a Grom nevű helyet a Via del Campanile, 2. szám alatt (azt már mondani sem kell, hogy kutyabarát ez is).  Komoly függőséget okoz a pisztácia és mogyoró fagyijuk, és mivel nincs messze a Dómtól, erősen javasolt a tér lépcsőjére leülve elfogyasztani!

Kutyabarát üzletek, boltok

Ha valaki vásárolgatni szeretne Firenzében – persze kutyatársaságban, ezt is megteheti a legtöbb üzletben. Sok üzletben helyi kutya várja a vásárlókat – az eladó vagy tulajdonos kutyája a klimatizált üzletben hűsölt gazdája mellett több helyen is, szemmel tartva a vásárlókat. Az Arno folyón átívelő Ponte Vecchio ékszerüzleteiben is kíváncsi kutyatekintetek mellett tudnak válogatni a vásárlók.


A Ponte Vecchion – kutyatársaságban (fotó: Kutyabarát.hu)

A Conad nevű élelmiszer üzletláncban egyik boltjában pedig olyat láttunk, amit bizony itthon nem: sajtpult mellett válogató nénit a kutyája társaságában. Olaszországban több élelmiszerüzletből sincsenek kitiltva a kutyák – bár azt nem tudjuk, hogy ezt speciálisan szabályozzák-e itt, mindenesetre a látottak alapján „mindennapos” volt a kutya jelenléte az élelmiszerüzletben is.


Conad élelmiszerüzlet – négylábú szakértő segítség a sajtválasztásban (fotó: Kutyabarát.hu)

A cipőbolt „őrzője” (fotó: Kutyabarát.hu)

Összefoglalva, Firenze kutyával is egy nagyon élhető és gyönyörű város, mind az emberek, mind a vendéglátóhelyek, üzletek és turisztikai szolgáltatók hozzáállása példaértékű. Firenze hatalmas élmény kutyával (is)! Arról nem is beszélve, hogy a Firenze Központi Pályaudvara (Stazione di Firenze Santa Maria Novella) tele volt kutyás utazóval, így Firenzéből nem csak autóval tudtok utazni és felfedezni újabb gyönyörű toszkán városokat, mint például Pisa vagy Sienna. De erről majd következő cikkünkben!

 

 

Index kép: La Signoria di Firenze B&B

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...