Saját KB bal
Saját KB jobb

Veganuár – 3 zöldség, ami a kutyádnak is jót tesz!

Ha január, akkor itt a veganuár. Az év első hónapjában megfogadhatjuk, hogy elhagyjuk a húst és az állati eredetű élelmiszereket. Ezzel nem csak az állatoknak, de a bolygónknak is jót tehetünk. A növényi élelmiszerek előállításának ökológiai lábnyoma ugyanis kisebb, mint a húsé. Különösen, ha helyi, szezonális élelmiszereket választunk.

Félreértés ne essék, nem a kutyák életmódját szeretnénk megváltoztatni. Minden gazdi saját legjobb belátása szerint, a lehető legjobban szeretné táplálni a kutyáját. És ez mindenkinek szíve joga. Abban azonban a legtöbb táplálási irányzat egyetért, hogy bizonyos növényi élelmiszerek egészségesek a kutyák számára. Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár ilyet. Ha már veganuár, beszerezhetjük őket magunknak és a kutyáknak is.

A ropogós és természetesen édes sárgarépát a legtöbb kutya szereti. Tele van karotinoidokkal, rosttal, C- és K-vitaminnal (amely segíti a véralvadást, és így a sebek gyógyulását). Emellett magnéziumot, mangánt, káliumot, a legtöbb B-vitamint és foszfort is tartalmaz. Ez utóbbiak a vérképzésre hatnak, ezért csökkentik például a fáradtság tüneteit. A sárgarépa az egyik legalapvetőbb zöldség, amelyet nyersen és párolva is adhatunk a kutyáknak.

Bár sokan azt hiszik róla, hogy gabonaféle, a quinoa valójában egy, a spenóttal rokon mag. Teljes értékű fehérje, mind a nyolc esszenciális aminosavat tartalmazza, és jó forrása a rostoknak, folsavnak, magnéziumnak, vasnak, foszfornak. A teljes értékű fehérjék kevés növényi forrásának egyike. A quinoa erős antioxidáns, és segít csökkenteni a cukorbetegség kockázatát.

Ez a szuperzöld leveles zöldség rengeteg vitamint tartalmaz, többek között A-, E- és C-vitamint. Bár sokan ódzkodnak a káposztafélék fogyasztásától, annyira egészséges, hogy érdemes kipróbálni. A kelkáposzta jó antioxidáns forrás, és segít a májnak méregteleníteni a szervezetet. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. Hólyagkövesség vagy vesebetegség esetén nem ajánlott! A kelkáposzta levél vastag ereit vágjuk ki, a maradék részt pedig szeleteljük vékony csíkokra. Így nyersen vagy párolva adjuk kutyánknak. A hőkezelés során figyeljünk, hogy ne főzzük túl.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-nutrition/10-super-foods-you-and-your-dog; Kép: Photo by Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/photo/dog-and-pumpkins-5420826/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...