Saját KB bal
Saját KB jobb

A napelemes rendszer stabilitásának kulcsa a tartószerkezet

A napenergia népszerűsége az elmúlt években globális szinten is hatalmas növekedést mutatott be. Ugyanez elmondható a magyarországi trendekről is, mivel az energiaválság is egyértelműen megmutatta, hogy a hatékony és megbízható napelemes rendszerek hatalmas előnyt jelentenek a költségek és energiafogyasztás szempontjából.

Az anyagminőség az egyik legfontosabb szempont

Ezért is kell odafigyelni a tartószerkezet kiépítésére. Az egyik legfontosabb alkatrésze a tetőkampó, amiből minőségi darabot már a Modulfix oldaláról is egyszerűen be tudunk szerezni. Természetesen ahhoz, hogy egy komplett szerkezet hosszú távon is bírja a strapát, minden egyes elemnek ideális anyaghasználattal, kimagasló tartóssággal kell rendelkeznie. Általában rozsdamentes acélból és alumíniumból készülnek, amelyek a környezeti hatásoknak és korróziónak is ellenállnak.

Az ilyen anyagok segítségével lehet garantálni, hogy a teljes napelem rendszer hosszú élettartamú legyen, valamint az erős szél, a hóterhelés vagy éppen a magas hőmérséklet sem lesz rá káros hatással. A tartószerkezetek esetében az is fontos, hogy rugalmas kialakításúak legyenek, hogy minden egyedi telepítési igénynek megfeleljenek. Eltérő tetőszerkezetekkel, talajfelszínnel és felülettel lehet találkozni a gyakorlatban, ezért is lehet a paneleket többféleképpen is telepíteni.

A jó tartószerkezetet arról lehet felismerni, hogy egyszerű és hatékony a használata, könnyedén lehet rögzíteni a tetőhöz, a falhoz vagy a talajhoz. Ezzel a költségek csökkentése mellett a teljes művelet is felgyorsítható. A megbízhatóság is fontos, mivel ez garantálja, hogy a napelemek még évek múlva is ugyanazt a teljesítményt fogják nyújtani, mint a beruházás elején.

A minőségi tartószerkezettel a költségeket is minimalizálni lehet

A napelem egy hosszú távú projekt, amit nemcsak egy-két évig fogunk használni, hanem évtizedeken keresztül. Ezért is ajánlott alaposan megvizsgálni a lehetőségeket, hogy pontosan milyen tartószerkezetre szeretnénk felhelyezni az egyes paneleket. Gondolni kell arra is, hogy a későbbiekben esetleg bővíteni akarjuk a rendszert. Itt kerülnek képbe a szerelősínek, amelyek segítenek rendszerezni, megfelelően elhelyezni a napelemeket, hogy a lehető legnagyobb mértékben tudjuk kihasználni a napenergiát.

A minőségi tartószerkezetnek hála még a karbantartási költségeket is le lehet csökkenteni, mivel sokkal kevesebb meghibásodással, sérüléssel fogunk találkozni.

A legkisebb részletre is érdemes odafigyelni

Erre a legjobb példa a már említett tetőkampó. A legjobb, ha rozsdamentes acélból vagy alumíniumból készült darabot választunk. A tervezés során mindenképpen konzultáljunk egy szakemberrel.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...