Saját KB bal
Saját KB jobb

Kis vadmalacok a láthatáron – erre figyelj erdei séta, túra során!

Bár az időjárás még kételkedni látszik, a természetben már javában tombol a tavasz. Ilyenkor (is) érdemes és igazán csodálatos a természetben kirándulni, nagy sétákra indulni a kutyánkkal. Ugyanakkor, fontos, hogy odafigyeljünk pár dologra, hiszen az erdei állatok, például a vaddisznók nemrég hozták világra kicsinyeiket.

Talán köztudott, de mégsem lehet eleget hangsúlyozni, hogy az erdőben mi vendégek vagyunk. Az erdő az erdei állatok otthona, akik szeretnék a normál, megszokott életüket élni. Ezért ne szemeteljünk, ne hangoskodjunk és lehetőség szerint ne bolygassuk az erdő csendjét, rendjét.

Mivel a kutya is állat, sokan azt gondolják, hogy a természet része, az erdő lakói számára elfogadható a jelenléte. Holott a kutyának az erdő éppannyira nem természetes közege, mint a vaddisznónak a lakótelep. A kutya dúvad, aki kárt tehet az erdei állatokban és az életterükben. Ezért a szabályok a kutyákra is vonatkoznak: ne térjen le a kijelölt ösvényről, ne zajongjon és ne szemeteljen.

Erről bővebben: Leave No Trace: a természet tiszteletének alapjai (kutyás) túrázóknak

A tavaszi időszakban azonban talán még fontosabb, hogy betart(as)suk kutyánkkal a természetjárás alapszabályait. A szabadon szaladgálásból ugyanis komoly baj is lehet. A vaddisznók nemrég hozták világra malacaikat, akik már aktívan követik a kocákat az erdőben a táplálék és a vízforrások után. A vaddisznó kocák nagyon féltik kicsinyeiket, és ha arról van szó, „anyatigrisként” lépnek fel. Egyrészt nem szeretnénk megzavarni egyetlen állatot sem a békés életében. Másrészt, egy több száz kilós feldühödött koca nem játék, és nagyon komoly sérüléseket okozhat. Ezért nagyon fontos, hogy a kutyákat ne engedjük szabadon az erdőben, és ha vaddisznókat látunk (vagy kutyánk érez), akkor inkább kerüljük el a találkozást.

A vaddisznók hajnalban és szürkületkor aktívak, ezért sétáinkat időzítsük úgy, hogy ezeket az időszakokat elkerüljük. Ha szórót vagy dagonyát látunk, hívjuk szorosan magunkhoz a kutyánkat és igyekezzünk mielőbb csendben elhagyni a helyszínt.

A kutyák erdei sétáltatására használjunk hosszú pórázt vagy flexit, így a kutya is szabadon szaglászhat, anélkül, hogy veszélybe sodorná saját vagy az erdei állatok testi épségét, nyugalmát.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Nicolas William Paysan: https://www.pexels.com/photo/close-up-photo-of-a-brown-piglet-on-the-mud-7284911/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...