Illegálisan lerakott szemetet találtam, mit tegyek?

Kutyasétáltatás közben sajnos egyre gyakrabban botlunk illegálisan lerakott hulladékra. Találtunk már mosógépet, WC csészét, autógumikat és építési törmeléket is. Tény, hogy a hulladék elszállítása pénzbe kerül, ugyanakkor az egyértelműen nem megoldás, ha a természetben, arra nem megfelelő módon kerül elhelyezésre. Valószínűleg, a Kutyabarát.hu olvasóinak nem kell részletezni, hogy miért problémás ez. Séta, kirándulás közben talán többen futottak már bele illegálisan lerakott szemétkupacokba.

Mit tehetünk ilyenkor?

Kisebb kupacok, szétszórt kommunális hulladék esetében megtehetjük, hogy egy zsákkal felszerelkezve visszatérünk, és hazavisszük a szemetet. Az otthoni, kommunális vagy szelektív hulladék gyűjtésére alkalmas kukába való szemét esetében ez is jó megoldás lehet. Szerencsére több kutyást, kirándulni szeretőt, futót ismerünk, aki kifejezetten ebből a célból tart magánál kesztyűt és zsákot. Sajnos, annyira gyakori a szemetelés, hogy szinte minden alkalommal vihetünk haza magunkkal sörös vagy energiaitalos dobozokat, üvegeket, kávés poharakat, gyorséttermi zacskókat és még sorolhatnánk. Bár senkinek sem dolga más szemetét összeszedni, de ha mi nem tesszük meg, akkor a természetben fog maradni, és ki tudja, milyen kárt okoz…

Ha nagyobb mennyiségű vagy a lakossági kukákba (kommunális és szelektív) nem tehető szemetet találunk, akkor más a helyzet. Ez lehet veszélyes anyag, építési törmelék, vegyi anyagok, autógumik, háztartási gépek stb. Ilyenkor bejelentést tehetünk az illetékes hatóság felé (önkormányzat, közterület felügyelet). Ennek egyszerű és gyors módja a Hulladékvadász.hu oldal vagy a Hulladékvadász applikáció. Mindkét esetben könnyen, gyorsan, a helyszín pontos megjelölésével jelenthetjük be, ha illegálisan lerakott szemetet látunk. A lakossági, civil kezdeményezésre indult oldal és app pedig eljuttatja az információt az illetékesekhez. Így a hulladék hamar elszállításra és megfelelő feldolgozásra kerülhet.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://hulladekvadasz.hu/; Kép:
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...