Photo by Jamie Street on Unsplash

A kutyák vizelete és ürüléke károsítja a természetet

Egy új kutatás szerint a kutyák vizelete és ürüléke károsítja a környezetet a természetvédelmi területeken.

Belgiumban, Gent környékén vizsgáltak meg kutatók négy természetvédelmi területet, ahol nagy számban fordulnak elő kutyás turisták és kirándulók. Az eredmény szerint olyan mértékű a kutyák ürüléke és vizelete ezeken a helyeken, amely már károsíthatja a vadvilágot. A talaj elemzés során kiderült, hogy határérték feletti szintet ér el az ösvények talajának nitrogén és foszfor szintje.

Jelentős a kutyák melléktermékeinek hatása

A kutatók négy természetvédelmi területen 18 hónap alatt megforduló kutyák számát és azok ürülékét vették alapul. Eszerint a kutyák évente átlagosan 11 kilogramm nitrogént és 5 kilogramm foszfort hagynak maguk után hektáronként. Összehasonlításképpen, a mezőgazdaság, közlekedés és ipar nitrogén szennyezése hektáronként 5-25 kilogramm. A terepet egy olyan szimuláció alapján mérték fel, hogy a kutya a gazdája mellett pórázon sétál és legfeljebb 2 méteres távolságba tud bemenni az ösvénybe.

A vizsgálat során a természetvédelmi területek 500 látogatása során több mint 1600 kutyát számoltak össze. Ezt a számot kombinálták a kutyák által ürített nitrogén és foszfor átlagos szintjével. Az eredmény szerint pedig évente hektáronként 126 kilogramm nitrogén rakódhat le az ösvények mentén és 4 kilogramm a természetvédelmi terület többi részén.

Miért jelent ez problémát?

A természetben sétáló, kutyát sétáltató gazdiknak fogalmuk sincs arról, hogy kárt okoznak a környezetben. De miért probléma a kutyák által ott hagyott vizelet és ürülék? Az ilyen erdei ökoszisztémákban általában alacsony az ásványi anyagok mértéke. A bevitt foszfor és nitrogén pedig felborítja az egyensúlyt és csökkenti a biodiverzitást. Az olyan növények, melyeknek kedvez a túltrágyázás elburjánzanak és elnyomnak más növényeket. Ezzel pedig azokat az állatokat is veszélybe sodorják, akik ezekkel a növényekkel táplálkoznak. Még a kutatók is meglepődtek azon, hogy milyen mértékben kerülnek ezek az anyagok a talajba a kutyákon keresztül. A legnagyobb problémának viszont azt tartják, hogy ez egyáltalán nem kap figyelmet és senki nem foglalkozik azzal, miként lehetne kiküszöbölni.

Mi a megoldás?

Van megoldás, nem is túl bonyolult és csak a gazdikon múlik. Ha mindenki felszedné egy erdei séta közben a kutyakakit, akkor szinte az összes foszforterhelés megszűnne erről a vonalról. A vizelet továbbra is szennyezné ugyan a talajt, mert magas a nitrogén tartalma, de a teljes nitrogénszennyezésnek így is csak a felét jelentené a környezet számára. A kakitündér tehát az erdőben sem létezik, kutyáink ürülékét ott is fel kell szedni.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, TheGuardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...