Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyák pórázon és a személyes terük

A kutyás etikett igazán nem ördöngösség. Egy kevés odafigyeléssel és minimális tapintattal szinte minden helyzet könnyedén megoldható. Lenne. Mégis, nap mint nap látunk olyan helyzetet, amely konfliktust szül és potenciálisan veszélyes a kutyákra és / vagy a gazdikra nézve. Ezek egy része abból ered, hogy sokan nem tartják tiszteletben a kutyák személyes terét.

A póráz elvileg közterületen és erdőn-mezőn is kötelező. Kivételt jelent az olyan terület, ahol kifejezetten engedélyezett a póráz nélküli séta. Ez városi viszonylatban a kutyafuttató és az a néhány park, ahol van erre kijelölt övezet.

Sok kutya reaktív pórázon. Ez annak köszönhető, hogy ezek a kutyák szeretik eldönteni, hogy ki léphet be a személyes terükbe és ki nem. A póráz végén lógva erre vajmi kevés lehetőségük van, hiszen óhatatlanul megközelítik őket és nekik nincs terük kilépni ebből a helyzetből.

Ilyenkor történhet meg az, hogy a kutya „túlreagálja” a helyzetet. Illetve, a szorult helyzetből, stressz szituációból reagál, ami túlzónak tűnhet. Odamorog, odakap, vicsorog, esetleg harap.

Az, hogy melyik kutyának mekkora személyes térre van szüksége, teljesen egyéni. Ahogy az emberek között is van olyan, akit nem zavar, ha közelebb állnak hozzá, esetleg megérintik idegenek, úgy a kutyák között is vannak olyanok, akik szeretik és jól tűrik mások közelségét. Az ő személyes tér iránti igényük kicsi. Míg mások nem szeretik, ha megközelítik őket, idegenek hozzájuk érnek, megszagolják őket. Nekik nagyobb személyes térre van szükségük, máskülönben feszültek, frusztráltak lesznek, stresszt élnek meg.

Úgy képzeljük el ezt, mintha mindenki körül lenne egy buborék, ami az övé.

Ennek a buboréknak a nagysága a személyes tér. Minden kutya és minden ember joga, hogy eldöntse, kit enged be a buborékjába.

Ha a kutya pórázon van, akkor limitáltak a lehetőségei. Nem tud távolabb menni, hogy ne tudjanak belépni a buborékjába. Ezért nekünk, embereknek kell tekintettel lennünk rá. Tiszteletben kell tartanunk, hogy a pórázon felén közeledő kutya lehet, hogy nagyobb buborékot igényel. Ne lépjünk hát be a személyes terébe kéretlenül, és, ami talán még gyakoribb: ne hagyjuk, hogy kutyánk vagy gyerekünk kéretlenül megközelítsen egy pórázon sétáló kutyát!

Akkor sem, ha aranyos, és akkor sem, ha a gyerekünk imádja a kutyákat. Felnőtt és felelős ember dolga, hogy előre lássa, ha pórázon jön egy kutya és időben odahívja magához a gyerekét, kutyáját. Ha ez nem megy, gyakorolni kell, vagy esetleg pórázt használni.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: @maggiethewunderdog Instagram; Kép: Photo by Blue Bird: https://www.pexels.com/photo/unrecognizable-woman-walking-dogs-on-leashes-in-countryside-7210754/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...