Saját KB bal
Saját KB jobb

Anyám, de büdös! – Mit tegyünk, ha kutyánk valami igazán rettentő szagú dologba fetrengett?

Tavasszal és nyáron a természet izgalmas szagok millióival gazdagítja kutyánk sétaélményét. Sajnos ezen szagok egy része nem kellmes, mondhatjuk: büdös, ráadásul nem is mindegyik származik legitim forrásból. Talán nem is érdemes belegondolnunk, hogy vajon mi is lehetett. Kutyánk azonban éppen valami ilyesmitől szagosan érkezik vissza hozzánk. Persze letörölhetetlen vigyorral az arcán, úgy csóválva a farkát, hogy félő, elrepül.

Ilyenkor már nincs mit tenni, elkerülhetetlen az alapos fürdés vagy kutyamosó. Egy átlagos kutyasampon azonban a legtöbbször tehetetlen, vagy önmagában nem elég az igazán akut büdös dolgok esetében. Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár házi praktikát, amelyekkel rásegíthetünk a samponos mosás hatékonyságára.

„Amikor állsz egy ház gangján, és nem tudod, hogy mit főzhet a szomszéd, ami ilyen büdös”

Egyes büdös szagok esetén bevált házi praktika a paradicsomlé alkalmazása. Tudományosan nehezen alátámasztható módon a paradicsomlé semlegesíti a mérsékelten büdös szagokat, akár samponos mosás nélkül is. Persze magát a paradicsomlevet ki kell mosni a bundából, de ezzel a módszerrel megúszhatjuk a tetőtől-talpig mosást.

A 100%-os paradicsomlevet vagy a sűrítményt alaposan be kell dörzsölni az érintett területen, majd mossuk le. Szagoljunk figyelmesen, és ha szükséges, jöhet a samponos fürdetés.

Delejes szagok esetén

Ha a sampon kudarcot vall, turbózzuk fel egy kis szódabikarbónával és hidrogén peroxiddal (max. 3%-os). Két evőkanálnyi samponhoz adjunk 1-2 ek. szódabikarbónát és ugyanennyi hidrogén peroxid oldatot. Dörzsöljük be és hagyjuk hatni pár percig.

Orrfacsaró büdös ellen

A házi praktikák közül nem maradhat ki az almaecet, ami mindenre is jó. Bár önmagában is erőteljes szaga van, mégis jól működik szagtalanítóként, és eltávolítja az olajos, zsíros maradványokat is. További előnye, hogy szép selymes és csillogó lesz a bunda tőle.

Az almaecetet érdemes 3-4-szeres mennyiségű vízzel hígítani, ha csak háztartási ecetünk van otthon, azt 1:10 vagy 1:20 arányban vizezzük fel. Praktikus egy nagyobb flakonban elkészíteni az oldatot, és azt bőségesen alkalmazva többször átmosni a büdös részt. Az ecetes mosás után tiszta vízzel vagy samponnal mossuk ki az ecetszagot a kutya bundájából.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Petside.com; Kép: Photo by Blue Bird: https://www.pexels.com/photo/happy-woman-petting-dog-on-lawn-7210442/

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...