Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Chewy on Unsplash

Így befolyásolja személyiséged a kutyád viselkedését

Egy kutya viselkedését számos ponton befolyásolhatja gazdája személyisége. Ezt a témát járták körbe amerikai kutatók és nagyon érdekes dolgokra bukkantak.

Ha egy kutya problémásan viselkedik, általában előéletének, rossz tréningnek vagy traumának szokták betudni. Kevesen foglalkoztak azonban eddig azzal, hogy egy tréning során mennyire és milyen mértékben befolyásolja a kutya viselkedését a gazdi személyisége. Lauren Powell,a Pennsylvaniai Álltorvostudományi Egyetem kutatatója és csapata megpróbáltak választ találni a kérdésre egy átfogó kutatás keretein belül.

Talán nem lenne ennyi gazdátlan kutya

Csak az Egyesült Államokban évente 3,3 millió kutyát adnak le állatmenhelyeken,  22 százalékukat pedig el is altatják végül. A kutyák nagy száma azért végzi így, mert valamilyen viselkedési problémája van, amivel a gazdik nem tudnak mit kezdeni. A kutatók arra szerettek volna rávilágítani tudományosan alátámasztott tényekkel, hogy ezeket a viselkedési problémákat a gazdi személyisége milyen mértékben befolyásolja.  Alapfeltevésük szerint nincs eredendően „rossz kutya”.

Hogyan befolyásolja a gazdi személyisége a kutya képzését

A kutatók által végzett 6 hónapos vizsgálatban 131 kutyatulajdonos vett részt. Saját személyiségüket kellett értékelniük különböző kérdőíveken, mennyire introvertáltak vagy éppen extrovertáltak, mennyire aggódóak, szorongóak illetve milyen nyitottsággal állnak új dolgok elé.  A kutatás során pszichológiai foglalkozásokon vettek részt, hogy csökkentsék a szorongásukat, a zárkózottságot és a stressz szintet.  A kutya tulajdonságait is rögzítették, itt elsősorban az agresszióra való hajlam, a félelem, a szeparációs szorongás és az általános energiaszint került besorolásra. Ezeket az adatokat három és hat hónappal később újra értékelték.  Összességében arra jutottak, hogy ahogy a gazdik tulajdonságai változtak, a kutya képzésének eredményei is lekövették a változást.

A kutya átveszi a gazdi tulajdonságait

Érdekes megfigyelés, hogy a kutyák sokszor átvesznek bizonyos személyiségjegyeket a gazdáiktól. Ilyen például az idegesség és a stressz kezelésének képessége vagy éppen a nyugodtság és a nyitottság. Ez a megállapítás olyan módon is bizonyításra került, hogy a kutyákat gazdáiktól függetlenül értékelték olyan szakértők, akik semmit nem tudtak a gazdikról. Számtalan esetben kiderült a későbbi gazdi kérdőív alapján, hogy bizony sok esetben hasonlítanak egymáshoz a személyiségjegyek. Sőt! Több kutyás háztartásban a kutyák külön-külön is képesek átvenni egy-egy személyiségjegyet.

A gazdi érzelmi állapota hatással van a kutyára, ezért érdemes egy-egy sikertelen tréning vagy viselkedési probléma vizsgálatát a gazdinál kezdeni.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: healthypets.mercola

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...