Saját KB bal
Saját KB jobb

Treibball – terelés városi kutyáknak

A treibball eredetileg Németországból származó kutyás sport, szó szerint labdaterelést jelent. Mi is ez, hogyan űzhetjük és kinek ajánljuk? Olvass tovább, hogy megismerhesd a treibball alapjait.

A treibball sport alapjai

A treibball egy pozitív megerősítésen alapuló kutyás sport, amelyben hivatalosan 2008 óta rendeznek versenyeket. A játékot úgy érdemes elképzelni, mint a futball és a biliárd keverékét, persze kutyákkal. Nyolc darab, egyenként 45 – 75 cm átmérőjű labdát helyeznek el a pályán. Ezek olyasmi színes labdák, mint a fitneszlabdák.

treibball
Kutya treibball labdával – Forrás: wikipedia.

A kutya és a gazdi feladata pedig az, hogy a biliárdhoz hasonlóan, egy labda segítségével mind a nyolc labdát egy focikapu méretű kapuba juttassák.

Ebben a feladatban a gazdira az irányító, míg a kutyára a végrehajtó szerepe jut. Ahogy a videón is látszik, a kutya pusztán a gazdi irányítására hagyatkozva tereli a labdákat, tényleges fizikai segítség nélkül.

A terelésen alapuló treibball remek mind mentális, mind pedig fizikai aktivitás. A terelő fajták számára pedig olyan lehetőséget kínál, amelyben kiélhetik a terelőösztönüket. Az ösztönök kiélésének lehetősége hozzájárulhat a kutyák mentális egészségének megőrzéséhez. Ha pedig mindez egy közös sportban valósul meg, azáltal erősödhet a kutya-gazdi kötelék, fejlődhet a kommunikáció.

Aki vett már részt olyan programon a kutyájával, amelyben az szabad utat engedhetett az ösztöneinek, az tudja, hogy ez a fajta boldogság máshoz nem hasonlítható. Tény azonban, hogy hazánkban csak kevés helyen van lehetőség arra, hogy kontrollált és biztonságos körülmények között próbálhassák ki a kutyáink a terelést. A treibball ezzel szemben akár egy nagyobb kertben is űzhető, de érdemes először olyan kutyaiskolát keresni, ahol szerveznek tanfolyamot és edzést. Hiszen így megfelelő módszerrel, a kutya számára is biztonságos és következetes módon sajátíthatják el a kutyák a treibball alapjait.

Kiknek javasoljuk?

Elsősorban a terelő fajták, a collie-k, mudik, pulik, pumik, sheltie-k, stb. és ezek keverékei mutathatnak érdeklődést a treibball iránt. Ha a kutyád a parkban az eldobott labda helyett a többi kutyát tereli, akkor valószínűleg van benne affinitás a treibball iránt. Ha olyan sportot keresel, amely alacsonyabb intenzitású mozgást kínál, biztonságosan űzhető városi körülmények között is és fejleszti a kutya – gazdi kommunikációt, érdemes tenni egy próbát.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: wikipedia; Outdoor Dog Fun; Videó: Ramona cleverdogs – YouTube. Képek: pexels.com: Photo by Yuki Ghost from Pexels; By Eva holderegger walser – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5999144;

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...