Saját KB bal
Saját KB jobb

A viselkedési problémák gyakoribbak, mint gondolnánk – derül ki egy új finn kutatásból

A kutatás eredményei

Egy átfogó tanulmány keretében 13 000 kedvencként tartott kutyát vizsgáltak meg, és az esetek háromnegyedében fedezték fel a vizsgált viselkedési problémák valamelyikét az alanyok körében. Árnyalja a képet, hogy a kutatás az összes problémás viselkedés közül hétre fókuszált. Vizsgálták a kutyák zaj érzékenységét, félősségét, kényszeres viselkedéseit, adott felületektől vagy magasságtól való félelmét, impulzivitását/figyelemzavarát, szeparációval kapcsolatos viselkedését és az agresszióját. A tanulmány nem tért ki a destruktív viselkedésekre, mint például a rágcsálás, ásás, vagy a gyakran tapasztal felugrálásra, holott sok gazdi számára ezek is problémás viselkedésnek minősülnek.

Módszertan és részletes eredmények

Az adatgyűjtés a gazdik kérdőíves vizsgálata alapján zajlott, ezért az információk szubjektívek lehetnek. A tanulmány elsődleges célja az volt, hogy felmérje, mennyire gyakoriak a szorongásos és egyéb viselkedési problémák, milyen viszonyban állnak egymással és hogy van-e összefüggés az egyes fajták és bizonyos viselkedési problémák között. A legfontosabb tanulság talán az, hogy a viselkedési problémák jóval gyakoribbak, mint gondolhattuk volna. Különösen gyakori a zajérzékenység: a vizsgált kutyák 30%-a fél a tűzijátéktól, a dörgéstől vagy a lövéstől. A kutyák több, mint negyede fél csak a tűzijátéktól.

Érdekes, hogy a viselkedési problémák általában nem járnak egyedül. Gyakran előfordul, hogy ugyanaz a kutya kényszeres, hiperaktív és szeparációval összefüggő viselkedési problémákat is mutat. Az agresszív kutyák például 3,2-szer gyakrabban mutattak félelmet is, míg a szeparációs problémákat mutatók esetében 2,8-szor volt ugyanez gyakoribb.

Fajták és viselkedési problémák

viselkedési problémákA kutatás szoros összefüggésre bukkant az egyes fajták és bizonyos viselkedési problémák között. Míg a labrador retrieverek mindössze 0,5%-a mutatott az idegenek irányában agressziót, addig a törpe schnauzerek esetében majdnem 10% volt a gyakoriság. A törpe schanuzerek szintén 10%-a mutatott impulzív viselkedést és hiperaktivitást, szemben a német juhászkutyák esetében mért több, mint 20%-kal.

Tény, hogy a viselkedési problémák negatívan befolyásolhatják a kutyák életminőségét. Ha a gazdi nem tud mit kezdeni a problémával, gyakran sajnos a „probléma forrását”, a kutyát iktatja ki az életéből. Különösen az egyes fajták és a viselkedési problémák összefüggésében lenne lényeges, hogy átgondoljuk, hogy biztosan egy szelektíven tenyésztett kutya az ideális választás számunkra, illetve együtt tudunk-e majd élni az adott „rossz viselkedéssel”.

 

Forrás: The Bark, Indexkép: pexels.

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...