Ezeket gondold végig, mielőtt kutyát veszel a gyereknek

Azok a szerencsés gyerekek, akik egy kutyával nőnek fel, sokkal hamarabb megtanulják az állatok szeretetét, védelmét, a róluk való gondoskodást. A kutyák pedig olyan fontos dolgokat tanítanak gyerekeinken az életről, mely egész életük során elkíséri majd őket.

Bizalmat, önzetlen szeretetet, ragaszkodást, tiszteletet és a felelősségvállalás olykor terhes pillanatait is megtanítják gyermekeinknek ezek a kiváló tanítómesterek. Nem mindegy azonban, hogy mikor és milyen kutyát választunk, hiszen nem mindegyik fajta alkalmas a gyerekek folyamatos és intenzív jelenlétére, mint ahogy nem minden gyerek alkalmas egy kutya tartására. Van, akire már nagyon korán rá lehet bízni felelősséggel egy élőlényt és van olyan kisgyerek, aki később érik meg erre a feladatra.

Kiskutyát karácsonyra

A karácsony jó alkalom szokott lenni egy új családtag érkezésére, de csupán azért, mert karácsony van, semmiképp ne vegyünk élő állatot ajándékba. Nem véletlen, hogy egyre több menhely tiltja be decemberi örökbefogadást, mert rengeteg kutya landol januárban újra a menhelyen. Miután elmúltak az ünnepek és a kiskutya minden nap körbepisilte a házat és már sétálni sincs kedve senkinek vele, mehet vissza ahonnan jött. Óriási törés ez egy kutyának, amibe muszáj belegondolnia mindenkinek, aki meghoz egy ilyen döntést. Ha eldöntöttétek, hogy szeretnétek a gyereknek egy kutyát, ezt a 10 pontot mindenképpen gondoljátok végig és tartsátok szem előtt.

  1. Csak akkor kapjon kutyát, ha ő is szeretné.

    Amíg a gyerek nem kéri magától, hogy szeretne gazdi lenni és nem látod rajta a valós és csillapíthatatlan vágyat, addig ne akard őt meglepni egy kiskutyával. Téves elgondolás, hogy csak azért, mert a gyerek mellé odateszünk egy kutyát, akkor ő majd felelősséget fog tanulni. Ha ő ezt nem akarta, ha nincs hozzá kedve és nem elég nyitott rá, akkor nem fog kialakulni olyan kötődés, amiért felelősséget kell vállalni.

  2. Várd meg, amíg elég idős lesz.

    5-6 éves gyerekek már meg tudnak őrülni egy kutyáért, de természetesen még nem képesek gondoskodni róluk. Más kérdés, ha a család dönt úgy, hogy jöhet egy kutya, és a kicsi is besegít a gondozásába. Saját kutyát azonban csak akkor kapjon ha már el tud menni vele például sétálni vagy kutyaiskolába . Vagy ha a szülő vállalja, hogy elkíséri oda, ahova egyedül nem mehet.

  3. Beszéljetek a kötelezettségről és az állandóságról.

    Győződj meg róla, hogy gyermeked megértette, mit jelent az élethosszig tartó felelősségvállalás és gondoskodás. Magyarázd el, hogy egy kutya élete nem játék! Nem lehet eldobni vagy visszavinni oda ahonnan hoztuk, csak ezért, mert elment tőle a kedve.

  4. Neked is vállalnod kell a felelősséget és az elköteleződést.

    Készülj fel arra a helyzetre, hogy minden gondos előkészület ellenére a gyerek elveszíti az érdeklődését, vagy csak jobban érdekli a játék, mint a sétáltatás. Ekkor neked kell példát mutatnod és gondoskodnod a kutyáról. Fel sem merülhet, hogy „ha nem viszed el sétálni, visszavisszük a menhelyre” vagy „visszaadjuk a tenyésztőnek”. Tehát az egész családnak vállalnia kell a felelősséget az új családtagért.

  5. Ne a gyerek életkora legyen a meghatározó.

    Mérlegeld inkább, hogy milyen érettségi szinten van, mennyire megbízható és tudatos, függetlenül attól, hogy hány éves. Ha az látod rajta, hogy nyugodt, empatikus, nem lusta és gondoskodó, akkor valószínűleg megérett a gazdiságra.

  6. Éretlen gyerekre ne bízz állatot!

    Ha úgy látod, hogy a gyerek még kiszámíthatatlan, éretlen, feledékeny, gondatlan és nem önellátó, akkor ne bízd rá egy kutya életét. Mindkettőjüket veszélybe sodrod.

  7. Válasszátok ki a megfelelő fajtát.

    Nem biztos, hogy attól lesz megfelelő egy kutya egy gyereknek mert kicsi a termete. Akár menhelyről fogadtok örökbe, akár tenyésztőtől vásároltok, mindenképpen foglaljátok össze, milyen kutya lenne ideális a gyermek mellé, a családba. Kisgyerek mellé megbízható, stabil idegrendszerű, nyugodt kutyát kell választani.  Érdemes szakemberrel konzultálni a választás előtt.

  8. Kezdhetitek „kicsiben”.

    Ha nem vagy meggyőződve gyermeked elköteleződéséről, próbálkozhatsz kisebb háziállatokkal. Egy hörcsög vagy egy tengerimalac ápolása, tisztán tartása és etetése jól megmutatja, hogy mennyire megbízható és felelősségvállaló a gyerek. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy kísérletezzünk egy kis rágcsáló életével és ha nem megy akkor tőle könnyebb megszabadulni. Egy hörcsög gondozása azonban kisebb falat, viszont a hozzáállást nagyon jól megmutatja.

  9. Új házirend és szabályok felállítása.

    Mielőtt megérkezik a kutya, már állítsd fel a szabályokat és a rendet. Legyen beosztva mikor kell etetni, sétálni, fésülni stb. Fontos, hogy ezeket mindenki fogadja el és vegyen részt a szabályok kialakításában.

  10. Mielőtt kutyát választanátok, mindenképpen menjetek el egy menhelyre.

    Lehetőség szerint döntsetek az örökbefogadás mellet. A menhely látogatása pedig azért fontos, hogy a gyermek lássa és érezze, milyen sok kutya él gazda nélkül, milyen sorsra jutnak az elhagyott állatok és életet mentünk azzal, ha vásárlás helyett az örökbefogadás mellett döntünk. Sok fajtamentő szervezetnél a gazdira váró kutyák ideiglenes befogadónál vannak elhelyezve, akik nagyon jó és pontos leírást tudnak adni a kutyáról. Mennyire gyermekbarát, energikus, együttműködő, szobatiszta vagy éppen nem az. Ez nagyban megkönnyíti a választást.

Boldog és megfontolt kutyásodást kívánunk minden gyereknek, családnak, felnőttnek!

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

 

Forrás: Dr. Karen Shaw Becker
Cover fotó: pixabay
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...