Saját KB bal
Saját KB jobb

A német menhelyek nagy része megtiltja a karácsony körüli örökbefogadást

A kutya egy életre szól, nem csak karácsonyra! – ez egyértelmű egy felelősen gondolkodó személynek. A német menhelyek pedig még tavaly karácsony előtt merészet léptek, és felelősen úgy döntöttek, hogy megtiltják az örökbefogadást a karácsonyi időszakban.

A tiltás időszakos, az ünnepi szezonra érvényes. Bár sokakban talán ellenérzést vált ki, hiszen úgy néz ki, mintha a menhelyek a saját helyzetüket nehezítenék, de valószínűleg tapasztalatból hozták meg a döntést, és általában jellemző, hogy a karácsonyi örökbe fogadások nagy százalékban lesznek sikertelenek.

Több tucat menhely csatlakozott, és már tavaly jelezték a potenciális gazdiknak, hogy nem adnak ki semmilyen állatot. Európa legnagyobb menhelye, a berlini menhely szintén a tagok között volt. Vezetője szerint a rendelet védi azokat az állatokat, akik már nem kellenének az ünnepek elteltével.

– Az állatok élőlények. Vannak szükségleteik és érzelmeik. Nem alkalmasak arra, hogy betöltsék egy karácsonyi ajándék szerepét – vallják a menhely dolgozói. A Bremen-ben található szervezet szintén elzárkózik: a közel 500 állata közül egyetlent sem hajlandó kiadni december 18-a után.

Még a hírekbe is bekerült a szervezetek elhatározása, hogy ilyen módon is figyelmeztessék azokat, akik próbálkoznának. A menhelyek azt tartják az egyik problémának, hogy ebben az időszakban nagyon sokan minden fajta megfontolás nélkül, érzelmi alapon döntenek, ráadásul gyakran az utolsó pillanatban, pedig az egész családot be kellene vonni a döntési folyamatba, és hosszas tervezés alapján szabadna elhatározásra jutni. A karácsony ráadásul tele van izgalommal, zajokkal, jövés – menéssel, egyáltalán nem biztos, hogy a legalkalmasabb időszak lenne egy új kutya beilleszkedésére.

A legtöbb menhely szeretettel fogadja majd a látogatókat, főleg a családokat, akiknek azonban majd januárban kell visszatérniük, ha valóban szeretnének magukhoz venni egy állatot. Természetesen a döntésnek vannak bőven ellenzői is, akik szerint ilyenkor együtt van a család, így pont jó lehetőség egy új családtagot beilleszteni.

– Egy kutya nem lehet karácsonyi ajándék! – írja az egyik legnagyobb szervezet, a Dog Trust, aki évek óta küzd a karácsonyi örökbe fogadás ellen.

(Kutyabarát.hu)

Forrás: bbc
Fotó: pixabay
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...