Mi a teendő kutyatámadás esetén?

Szerencsére nem túl gyakori, hogy hétköznapi teendőink közben kutyatámadás veszélyének legyünk kitéve, mégis jobb felkészülni, hogy ha baj történik, azonnal tudjuk, mit kell tennünk, vagy segítséget tudjunk nyújtani, ha szemtanúi vagyunk egy támadásnak. Mit tegyünk, ha mi vagyunk a vétkesek?

Ha kutya támadt ránk vagy látjuk, hogy valaki kutyatámadás áldozata lett, két  alapvető tényezőt kell mérlegelni: 

  1. Mennyire súlyos az okozott sérülés?
  2. Van-e a kutyának gazdája?

A sérülés lehet könnyebb, amelynek ellátása nem igényel kórházi tartózkodást, nyolc napon túl gyógyuló vagy maradandó károsodást okozó. Ezek a kategóriák elsősorban a későbbi büntetési tétel kiszabásánál lényegesek, de nagyon fontos, hogy ha a kutya sérülést okozott, megharapott minket, akkor azonnal forduljunk orvoshoz. Enyhébb sérülés esetén a háziorvost kell felkeresni, míg súlyosabb esetben akár kórházi ellátásra is szükség lehet. Ne menjünk állatorvoshoz, ők a harapás után már nem tudnak segíteni. Lényeges, hogy orvosi látleletet vegyenek fel és megkapjuk a szükséges sebellátást, védőoltásokat. Kutyaharapás esetén tetanusz ismétlő oltást fognak adni, és ha felmerül a veszettség esélye, akkor egy öt oltásból álló veszettség elleni oltássort is beadnak. 

Itt merül fel a második kérdés: ha a kutyának van gazdája, akkor el tudjuk kérni az oltási papírokat, amelyekből kiderül, hogy veszettség ellen oltva van-e a kutya. Magyarországon a törvényi rendelkezés értelmében nem tartható 4 hónaposnál idősebb kutya veszettség elleni védőoltás nélkül. Bár hazánk élen jár a veszettség elleni vakcinázottságban, az átoltottság nem 100%-os. Ha a minket megtámadó kutyának nincs gazdája, nem tudjuk előkeríteni a gazdát vagy bármi okból kifolyólag nem bizonyítható a veszettség elleni oltás megléte, akkor a sérültnek meg kell kapnia a veszettség elleni oltássort is. A veszettséget a Lyssa-vírus okozza, amely a fertőzött személy agyvelejébe vagy központi idegrendszerébe jutva halálos kimenetelű agyhártyagyulladást okoz. Hazánkban legutóbb 1994-ben haltak bele veszettségbe, macskaharapás következtében.

Kutyatámadás esetén érdemes mielőbb rendőrt hívni. A kiérkező járőrök a helyszínen jegyzőkönyvet vesznek fel, felveszik az esetleges szemtanúk vallomását és elkezdik vizsgálni a felek felelősségét. Az esetleges későbbi eljárás során mind az orvosi leletek, mind pedig a helyszíni jegyzőkönyv fontos, mivel ezek segítségével bizonyítható a felelősség. Kutyatámadásért a maximálisan kiszabható ítélet öt év letöltendő börtönbüntetés. 

Ha a mi kutyánk okozott sérülést, akkor is ragaszkodjunk ahhoz, hogy a rendőrség a helyszínre érkezzen. Előfordulhat, hogy a sérült hibájából következett be a támadás, de ezt csak akkor tudjuk később bizonyítani, ha rendelkezésünkre áll a jegyzőkönyv, a szemtanúk beszámolója. Gondoskodjunk róla, hogy a sérült orvosi ellátásban részesüljön. Ha lehetőségünk van rá, a kutya oltási könyvével felszerelkezve kísérjük el a sérültet az orvoshoz. 

 

Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu

Indexkép:  monicore  / Pexels

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...