Saját KB bal
Saját KB jobb

5 tipp, hogy miért nem jön oda hozzád a kutyád, ha hívod

Nincs annál frusztrálóbb érzés a kiképzés során, mikor kutyánknak a behívást próbáljuk megtanítani – és később is állandó feszültség forrása lehet a kapcsolatnak, ha kedvencünk nem hajlandó parancsszóra visszajönni hozzánk. Nagyon sok gazdi fel sem fogja, mennyi munkát kell belefektetni egy hosszútávon jól működő, biztos behívásba. Íme az öt leggyakoribb ok.

Büntetést kapott behíváskor

Az egyik leggyakoribb ok, amit egy gazdi elkövethet, ha azért hívja oda magához kutyáját, hogy megbüntesse. Amikor az eb azt tapasztalta, hogy szófogadóan visszajött, de kikapott egy korábbi viselkedése miatt, azt ő egyféleképpen tudja értelmezni: behíváskor büntetést kapott. Mi, emberek képesek vagyunk az időben „ugrani”, hogy mi volt korábban, és mit miért teszünk, de kutyáink gondolattársítása ennél sokkal egyszerűbb. Behíváskor mindig jár a dicséret, teljesen mindegy, mit csinált előtte. Ha büntetéssel, szidással fogadjuk, hamar meg fogja tanulni, hogy inkább ne jöjjön oda, ha mindezt el akarja kerülni.

A gazdi hangja dühösen hangzik behíváskor

Amikor valaki dühvel a hangjában szólítja kutyáját, ne lepődjön meg, hogy kedvence sok esetben meg fogja tagadni az odamenetelt. Az emelt hang szorongást, félelmet válthat ki a kutyában, ellenben ha egy magabiztos gazda nyugodt, kiegyensúlyozott hangon hívja kutyáját, az eb tudni fogja, hogy nincs mitől tartania, egyszerűen kapott egy parancsszót, amit végre kell hajtani. Minden alkalommal jutalmazzuk a helyes beérkezést!

Túl ingerszegény környezetben tanulta a kutya a behívást

„Otthon könnyű” – nincs hova mennie, nincs merre elkalandoznia a figyelmének. Ha egy megszokott, nyugodt, ingerszegény környezetben visszajön az eb, ne higgyük azt, hogy ugyanígy fog viselkedni egy olyan helyen, ahol ezerfelé figyelhet a gazdin kívül. A parancs akkor is parancs, ha sok más dolog is körülveszi kutyánkat, ezt pedig csak olyan környezetben tudja megtanulni, ahol kitesszük az ingereknek – például több ember, kutya vagy szag közepette. Gyakorolhatunk első körben például egy zárt futtatón vagy egy ismerős kertjében.

A „gyere” parancs egyenlő a móka megszűnésével

Néhány kutya egyszerűen azért ignorálja a behívást, mert összekötötte a fejében azzal, hogy minden jó véget ér – egy jó kis játék a négylábú barátokkal vagy a közös labdázás. Ez nem azt jelenti, hogy mindig valami pozitív élményt kell adni a behívás után, de érdemes változatossá tenni a behívást követő pillanatokkal – egy gyors játékkal például. Azt is megtehetjük, hogy játék közben elhívjuk, és ha sikerül a behívás, visszaengedjük még egy kicsit a korábbi játékba, hogy érezze, nem mindig szakad végig a jónak csak azért, mert magunkhoz rendeljük.

Az unalomig ismételgettük a „gyere” szót

Az egyik leggyakoribb parancsszó, amit a kiképzés során használunk, így a kutyák egy része gyorsan megszokja, hogy nem kell neki szót fogadni, csak miután a gazdi már vagy ezerszer elmondta. Lássuk azt az esetet, amikor egy kölyökkutyát séta közben motiválunk arra, hogy ne szaglásszon annyit, inkább haladjunk: „gyere gyere gyere gyere!” stb. Ilyenkor kanyarodunk vissza a fenti esethez, amikor a tulajdonos hangjából már düh érződik, ez pedig a következő indok, hogy kedvencünk miért ne fogadjon szót. Érdemes szétválasztani a gyere szót a „hozzám” kifejezéstől, és behíváskor azt ismételni egyszer és határozottan.

 

Cikkajánló:

Mi lehet az oka, ha kutyánk rázza magát?

5 tipp, hogyan óvd idős kutyádat télen

Miért ne ossz meg adathalász képeket – ilyenek a könnyező kutya fotók is

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: petmd
Fotók: pixabay, pxhere, pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...