Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyajó hely nyílt Újlipótvárosban

Aki az elmúlt hónapokban a Tátra utcában járt, felfigyelhetett egy új üzletre, ami előtt mindig áll egy tálka víz. Augusztusban nyílt meg itt a Dasenka kutyakozmetika.

Dasenka, a foxikislány Karel Capek tollából született – még a harmincas években. A könyv nemcsak embereknek szól kutyákról, hanem kutyáknak is emberekről. Talán ezért hagyott ennyire mély nyomott Szűcs Dóriban, aki ennek hatására nevezte el kutyakozmetikáját a kis állatról .

Dóri agrármérnöknek tanult, és bár sok kanyar után végül gazdasági vonalon kötött ki, vonzódása az állatok iránt megmaradt. Szeretett volna egy helyet, amely a házi kedvencekről és a róluk való gondoskodásról szól. Azt mondja, számára ez nem csak egy üzleti vállalkozás – ez szerelem.

És miért pont kutyakozmetika? Dóri kutyák közt nőtt fel, imádja, de kutyaként kezeli őket. „Jelenlegi ebem, az éppen 10 éves Sámuel vizsla méretű, utcai szerelemből született, „teljes vegyes” típus, akit 2 hónaposan fogadtam be. Szerencsés vagyok vele, jó fejű és szabálytisztelő állat. Ő az első kozmetika-igényes kutyám, valahogy előtte ez a szakma, hivatás teljesen elkerülte a figyelmem. Azóta viszont mintha egy új világ tárult volna ki előttem” – meséli.

Elhivatott, hozzáértő csapat

A kozmetikában hárman dolgoznak Dórival. Emberileg, szakmailag mindhárman zseniálisak – véli –, ráadásul szemmel láthatóan egymást is megkedvelték.

„Adrienn tíz éve foglalkozik kutyák kozmetikázásával. Korábban saját szalont vezetett, készített már fel kiállításra egyebek között spánieleket, bichonokat, bearded colliet és dobermannt is. Magánélete kis időre külföldre szólította, miután hazatért, akkor találtunk egymásra. Örülök, hogy a Dasenkában fantáziát, jövőt lát és partneréül fogadott.

Anett mögött most gyűlik a rutin. Rendkívül lelkes: bár még nincs egy éve, hogy végzett kutyakozmetikus, az eltelt 11 hónap alatt annyi tapasztalatot szerzett, amire sok kipróbált kozmetikus büszke lehetne. Szakmai alázata és lelkesedése határtalan.

Szilvi a szakma nagyjai közé tartozik. Autodidakta módon tanult, mégis, rövid időn belül nemzetközi versenyek ismert és elismert résztvevőjévé vált. Uszkárjával, Loknival a legnagyobb szakmai szervezetek értékelték munkáját.”

A gazdi dönti el, marad-e?

A Dasenkában kizárólag minőségi kozmetikumokat használnak. Bár ők is ollóval, géppel, karomvágóval, hajszárítóval dolgoznak és az eredmény talán ugyanaz, mint a többi „jó” helyen; a náluk töltött idő mégis más. Nem szalagmunkások, szívesen beszélgetnek a lehetőségekről, elképzelésekről. Itt fontos a gazdi is, és nem csak a kutyára vonatkozó kérései miatt – a vendégtérben nyugodtan ihat egy kávét, teát, megpihenhet. Nem kényszer, inkább lehetőség, hogy a kutyát akár a kezelés idejére ott is hagyhatja, ha akad némi elintéznivalója.

Kutyakozmetikust választani bizalmi kérdés. Akár a fodrászunk esetében, itt is megfontoljunk, kihez térünk vissza. A Dasenka szakemberei ezt a bizalmat szeretnék kiépíteni, megalapozni a betekinthetőséggel, azzal, hogy inkább magyaráznak, mint kirekesztenek – akár angolul is, ha a gazdiknak az a kényelmesebb.

Nagyon fontos a fogkő eltávolítása!

Különleges tevékenységük az ultrahangos fogkő-eltávolítás. A kutyák fogainak ápolása, a rendszeres fogtisztítás, szájápolás nem csak esztétikai, hanem egészségügyi kérdés is, ugyanúgy, ahogy az embereknél. Ezt a szolgáltatást még azoknál a kutyáknál is érdemes igénybe venni, amelyeket amúgy nem kell rendszeresen kozmetikázni.

fogkő eltávolítása kutyabarát

Egy próbát megér

A kozmetika, hacsak nem kifejezetten fajtaspecifikus vagy versenyre készíti fel az állatot, alapvetően lokális szolgáltatás; a gazdik általában nem tesznek meg nagy távolságokat érte. Dasenkáék is elsősorban az újlipótvárosiaknak nyitották a helyet. Kipróbálni viszont a távolabb lakóknak is érdemes, ha szeretnék megtapasztalni, milyen a kozmetika, ha „másmilyen”.

Mit mondanak az „érintettek”?

És ugyanez „kutyaszemmel” nézve: itt mindig van víz, jutalomfalat, a gazdi megvárhat, a kozmetikusok szeretnek, és erről bárki meggyőződhet a saját szemével. Úgyhogy a Dasenka jó hely! Kutyajó!

(x)

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...