Saját KB bal
Saját KB jobb

5 tipp, hogyan óvd idős kutyádat télen

Arany lelkek – ezüst pofik: az idős kutyák a törődés összes percét megérdemlik. Azonban testük már törékenyebb, mint egy életerős, aktív kutyáé, így nagyon oda kell figyelnünk, hogy a szélsőséges időjárási elemek hatásaitól minél inkább megkíméljük őket. Télen ez fokozottan igaz: adunk pár tippet, hogyan érdemes védekezni a hideg okozta problémák ellen.

A tél a legtöbb szervezetet – legyen az ember vagy állat – megviseli. Az idős kutyákra ez fokozottan igaz, ráadásul a kevesebb aktívan tölthető idő megnehezíti a megfelelő kondíció és súly megtartását is. A csúszós utak, a fagyos levegő, az utak sózása egyaránt veszélyt jelent minden kutyára, az idős kutyák azonban még inkább sérülékenyek.

1. Meleg, biztonságos kuckó

Bár egyetlen szakember sem ajánlja, hogy a kutya fekhelye túl közel legyen a hőforrásokhoz, de a meleg, kényelmes fekhely nagyon fontos egy idős eb számára. Sokkal többet töltenek fekve, alvással, így nagyon fontos, hogy az ágyuk ergonómiailag megfelelő legyen és ne nedvesedjen át. A jó minőségű szivaccsal ellátott ágy – bár drágának tűnhet – a legtöbb kutyának nagyon nagy könnyebbséget jelent a pihenés időszakában. Az inkontinencia (vizelettartási probléma) szintén indokolja, hogy víztaszító réteggel legyen ellátva, mivel sokszor saját vizeletük okozhat felfázást az idős kutyáknál.

(Fotó: https://www.cheapsnowgear.com/collections/dog-snow-gear)

2. Téli ruházat

Lépjünk túl a városi legendán, hogy a kutyáknak elég a saját szőrük a hideg ellen. A tenyésztés és a városi élet, a fűtés és a lakásban tartás hatására mára már legtöbbször nem bírják az extrém hideget téli kutyaruha nélkül, az idős ebekre ez fokozottan igaz. Nem csak a fázás ellen kell használni, hanem az ízületeknek is plusz védelmet ad. Szőrüket, bőrüket is jobban óvja.

3. Megfelelő vitaminok

Szintén nem mindenki ért egyet az őszi – téli immunerősítés kérdésében, de a szenior korú ebek egészsége már általában igényel valamilyen külső támogatást vitaminok formájában. Mind általános immunerősítésre, mind porc- és ízületi védelemre is szükség lehet, úgyhogy konzultáljunk állatorvosunkkal, hogy saját kedvencünknek milyen komplex támogatást ajánl.

4. Gyakoribb ellenőrzés

Az állatorvos látogatása kiemelt fontosságú lehet az idősebb állatoknál, hiszen sok betegség még javítható, szinten tartható, ha időben kezdjük meg a kezelést. Állatorvosunk tudja leginkább felmérni, hogy kutyánk jelen állapota milyen egyéb támogatást igényel télen.

5. Plusz testmozgás

Az aktivitás megőrzése nagyon fontos szempontja az egészségi állapot megtartásának. Télen mind az időjárás, mind a világos órák száma korlátozza ezeket a lehetőségeket, így érdemes kitalálnunk lakásban játszható feladatokat, hogy kedvencünk aktivitását fenntartsuk. Korábban már foglalkoztunk ezzel a témával, így adunk pár tippet, amit a szenior korú kutyák is ugyanolyan önfeledten tudnak játszani.

 

Cikkajánló:

5 módszer, hogy frissen tartsd idős kutyád figyelmét

8 remek tipp, hogy idős kutyád újra fiatalnak érezhesse magát

Miért fogadj örökbe idős kutyát

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
Fotók: spangdahlem.af.mil (2), pxhere (1,3)
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...